2. اسفند 1396 - 9:30   |   کد مطلب: 6645
مدیر کل منابع طبیعی استان همدان خبر داد:
کم آبی عامل مهاجرت از 30 روستای منطقه قهاوند
مدیر کل منابع طبیعی استان همدان با اشاره به اینکه ساکنان ۲۰ تا ۳۰ روستا در منطقه قهاوند به علت کم آبی مهاجرت کردند، عنوان داشت: متاسفانه با این وضعیت کم آبی و وضعیت مراتع استان تعداد عشایر کوچنده به همدان نه تنها کم نشده اند بلکه افزایش یافته است.

به گزارش پایگاه خبری جهادپرس،یکی از عرصه های طبیعی حفظ آب و خاک در هر منطقه ای حوزه های آبخیز آن منطقه است که استان همدان نیز دارای سه حوزه آبخیز اصلی است.

حوزه آبخیز قره چای با وسعت یک میلیون و ۵۲ هزار و ۹۰۰ هکتار، فرسایش ویژه ۲.۷ و رسوب سه تن در هکتار در نیمه شمالی استان و شهرستانهای همدان، فامنین، کبودراهنگ، بهار و رزن است و نیمی از حوزه سد و فرقان (سد ساوه) را تشکیل می دهد که خروجی سالانه این حوزه ۱۰۰ میلیون مترمکعب است.

حوزه گاماسیاب نیز به مساحت ۶۶۷ هزار و ۵۰۰ هکتار با فرسایش ویژه ۳.۹ و رسوب ۳.۶ تن در هکتار در نیمه جنوبی استان و در حوزه چهار شهرستان نهاوند، تویسرکان، ملایر و اسدآباد واقع شده و خروجی سالانه آب آن ۴۹۰ میلیون متر مکعب است.

حوزه سفید رود با مساحت ۲۱۶ هزار و ۱۰۰ هکتار با فرسایش ویژه ۲.۵ و رسوب ۱.۱ تن در هکتار در شمال غرب استان شامل بخشی از شهرستان کبودراهنگ بوده و متوسط خروجی آب سالیانه آن حدود ۷۰ میلیون متر مکعب است

از سویی کم آبی و خشکسالی مراتع و دشت ها موجب مهاجرت ساکنان ۲۰ تا ۳۰ روستا در منطقه قهاوند شهرستان همدان شده است.

مدیر کل منابع طبیعی استان همدان گفت: در منطقه قهاوند روستاهایی وجود دارد که ساکنان آن به علت کم آبی و نبود پوشش گیاهی مهاجرت کرده اند.

خزایی با اشاره به اینکه ساکنان ۲۰ تا ۳۰ روستا در منطقه قهاوند به علت کم آبی مهاجرت کردند، عنوان داشت: متاسفانه با این وضعیت کم آبی و وضعیت مراتع استان تعداد عشایر کوچنده به همدان نه تنها کم نشده اند بلکه افزایش یافته است.

وی ادامه داد: ۱۳۰۰ خانوار عشایر با ۴۵ هزار واحد دامی مجاز به استفاده از مراتع استان هستند در حالیکه هم اکنون بیش از دو هزار خانوار عشایر با بیش از ۵۰۰ هزار واحد دامی از مراتع استفاده می کنند.

مدیر کل منابع طبیعی استان همدان با بیان اینکه موفق نشدیم قرق را به شکل دولتی انجام دهیم، گفت: در حال حاضر این امر در قالب طرح های مرتع داری به خود روستاییان واگذار شده تا روستاییان برنامه قرق را اجرایی کنند.

خزایی بیان داشت: در جاهایی که خود اهالی طرح های مرتع داری را اجرا کردند و قرق را انجام دادند موضوع قرق موفق بوده اما در مورد قرق دولتی تا زمانیکه مامور هست رعایت می کنند.

وی بیان داشت: میانگین حفاظتی در دنیا به ازای هر ۱۰ هزار هکتار یک نفر است در حالیکه در استان همدان به ازای هر ۶۵ هزار هکتار یک نفر است.

مدیر کل منابع طبیعی استان همدان بیان داشت: با توجه به اینکه منابع طبیعی در شیب ها و کوه ها است و تمام این عرصه ها باید تحت نظارت باشد این تعداد نیرو کم است.

محدوده مطالعاتی رزن - قهاوند با وسعت حوزه آبریز3084 کیلومترمربع در شمال‌شرقی استان همدان واقع و یکی از دشت‌های حوزه آبریز قره‌چای محسوب می‌گردد.

این محدوده مطالعاتی از شمال توسط خط‌الراس ارتفاعات آق‌دربند، قره‌گونی و آران از استان قزوین، از غرب توسط خط‌الراس ارتفاعات قره‌داغ و قلی‌آباد از حوزه آبریز دشت کبودرآهنگ، از شرق توسط حد جدا کننده حوزه آبریز (ارتفاعات کوه‌سفید و قزل‌داغ) از دشت ساوه (استان مرکزی) و حد جنوبی آن از دشت کمیجان اراک در حوالی روستای فیروزآباد و دولت‌آباد جدا می‌شود.

سطح گسترش سفره اصلی آب زیرزمینی (آبخوان) این دشت 1709 کیلومترمربع می‌باشد. شهر رزن درفاصله 80 کیلومتری از مرکز استان با ارتفاع 1841 متر از سطح دریا و مختصات ¢20 و 49 درجه طول شرقی و ¢23و 35 درجه عرض شمالی واقع گردیده است.

ضمناً از جنوب ناحیه مورد بررسی رودخانه قره‌چای از محدودة مطالعاتی کمیجان وارد دشت می‌شود که بعد از عبور از شرق قهاوند و حرکت به سمت شمال امین‌آباد کرد در شرق پیرنهان به شاخه ورودی از دشت کبودرآهنگ متصل و ضمن ادامه مسیر در جهت شمال‌شرق در شرق محدوده مطالعاتی رزن - قهاوند نهایتاًَ درحوالی روستاه‌های ده دوان و عمرآباد از منطقه خارج می‌گردد.

انتهای پیام/م

دیدگاه شما

آخرین اخبار