به گزارش پایگاه خبری قهاوندخبر، پاسخگو بودن مسئولان یکی از بزرگترین مطالبات مردمی بوده و راهکاری برای گرهگشاییهای اجتماعی است، چرا که پاسخگو بودن مدیران موجب اصلاح سازمان، مدیران و همچنین اتخاذ تصمیمات بهتر در زمینههای مختلف شده که در مجموع به نفع سازمان است.
همانطور که میدانید پاسخگو بودن مسئولان در قبال زیر دستان ، موجب محبوبیت مدیر شده که موجبات خیرات دیگری هم میشود، یکی از نتایج مثبت پاسخگویی این است که مدیر بتواند از تصمیمش دفاع کرده و اشکالات تصمیماتش بیشتر مشخص شود، که در نهایت این امر موجب بهبود تصمیماتش میشود.
مقام معظم رهبری درباره اهمیت پاسخگویی مسئولان میفرمایند: پاسخگویی یک مفهوم غربی نیست؛ یک مفهوم اسلامی است. بعضیها از هر چیزی خوششان بیاید، سعی میکنند آن را به گونهای به فراوردههای افکار و مدنیت غربی منسوب کنند. نه، پاسخگویی یک حقیقت اسلامی است؛ این همان مسئولیت است. مسئولیت، یعنی هر انسانی در هر مرتبهای که هست، در درجهی اول از خود سؤال کند، ببیند رفتار و گفتار و تصمیمگیری او تحت تأثیر چه بود؛ عاقلانه و بر اساس پرهیزگاری بود، یا خودخواهانه و برای شهوات و اغراض شخصی بود. اگر انسان توانست وجدان خود را آرام کند و به ندای اندرون خود پاسخ گوید، خواهد توانست به دیگران هم پاسخگو باشد. «انّ السّمع والبصر و الفؤاد کلّ اولئک کان عنه مسئولا». همین چشمی که شما دارید که میتواند ببیند، بشناسد و تشخیص دهد همین گوشی که دارید که میتواند سخن حق را بشنود و به دل شما منتقل کند و جوارح شما را تحت تأثیر قرار دهد، همین قلبی که دارید که می تواند احساس کند، تصمیم بگیرد و راه را انتخاب کند (که از هویت واقعی انسان به «قلب» تعبیر میشود) – وسیلهای است که خدای متعال شما را در مقابل اینها پاسخگو میداند. همه ما باید جواب دهیم با چشمِ خود چه دیدیم؛ آیا دیدیم؟ آیا دقت کردیم؟ آیا خواستیم ببینیم؟ خواستیم بشنویم؟ خواستیم تصمیم بگیریم و عمل کنیم؟ این همان پاسخگویی است. فرمود: «کلّکم راع و کلّکم مسئول عن رعیته»؛ همه شما مسئولید. البته کسی که حیطه وسیعی از زندگی انسانها با قلم و زبان و تصمیم او تحت تأثیر قرار میگیرد، مسئولیتش به همان نسبت بیشتر است؛ لذا من گفتم مسئولان بلند پایه کشور، قوای سه گانه، از خود رهبری تا آحاد مأموران و مدیران، همه باید پاسخگو باشند؛ پاسخگوی کار خود، پاسخگوی تصمیم خود، پاسخگوی سخنی که بر زبان آوردهاند و تصمیمی که گرفتهاند؛ این معنای پاسخگویی است؛ این یک حقیقت اسلامی است و همه باید به آن پایبند باشیم.
یکی از مشکلات جدی برخی از مسئولان مردمی نبودن آنها بوده و از زمان آغاز مسئولیت دیگر پاسخگو نبوده و از مردمی که آنها را بعنوان مدیران خود انتخاب کردهاند، گریزانند.
در خصوص مردمی بودن و پاسخگو بودن مسئولان به چند نمونه از نظرات افراد جامعه میپردازیم که قابل تامل است.
مصطفی شعبانی، یکی از شهروندانی است که در اینباره میگوید: برخی از مسئولان پس از اخذ مسئولیت دیگر پاسخگو نبوده، ارتباطی با مردم ندارند، به نوعی از مردم فراری هستند، این در حالی است که مقام معظم رهبری همواره به مردمداری آنها تاکید کرده و میفرمایند: یکی از اصول و سیاستهای نظام اسلامی پاسخگو بودن مدیران است.
وی افزود: سوال من از این مسئولان این است که چرا در بین مردم نمیروند و از نزدیک شاهد گرفتاریهای آنها را نمیشوند، اگر مسئولی از نزدیک مشکلات مردم را نبیند و با آنها دست و پنجه نرم نکند آیا میتواند دیگران را که غرق در مشکلات هستند درک کند؟
شهروند دیگری که از بردن نام خود خودداری کرد، گفت: برخی از مسئولان پس از اخذ مسئولیت با کنارهگیری از مردم، آنها را زیر فشار قرار داده که این کار نتیجهای جز بدبین کردن مردم نسبت به نظام ندارد.
وی ادامه داد: این مردم عاشق ولایت و کشور خود هستند، در همه صحنهها حضور پررنگی دارند، و توقع آنها از مسئولان این است که از آنها کنارهگیری نکرده، چرا که همین مردم آنها را به پست و مقامی رساندهاند، پس آنها هم منصف بوده و در کنار مردم باشند.
این شهروند افزود: ما از مسئولان توقع معجزه نداریم، همین که احساس کنیم آنها در کنار ما هستند، ما نیز در حل مسائل شهر کمکشان کرده و حامی آنها خواهیم بود.
حجتالاسلام و المسلمین احمد حسین فلاحی، نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی در خصوص فاصله نگرفتن مسئولان از مردم تصریح کرد: یکی از آسیبهای نظام، احساس دوگانگی بین مردم و مسئولان است که این موضوع رفته رفته منجر به اعتراض، نارضایتی و باعث جدایی مردم از حاکمیت میشود.
وی با بیان اینکه بحث مهم در امر مدیریت در حکومت اسلامی، بحث در دسترس بودن و پاسخگو بودن مسئولان است، افزود: در سیره پیامبر گرامی اکرم(ص)، پیامبر در هنگام نماز صبح خیلی زود در محراب حاضر میشدند، اما بخاطر پاسخگویی به مردم در امر حکومت، نماز را به تأخیر انداخته و بواسطه امیرالمومنین علی علیه السلام به سؤالات و مسائل مردم پاسخ میدادند.
نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس با تاکید بر اینکه در اوایل انقلاب بخاطر برخی تدابیر امنیتی لایههای حفاظتی، برای حفظ جان بعضی از مسئولین گماشته شد، اظهار داشت: الان و در این شرایط کشور نیاز به این همه لایههای حفاظتی برای اکثر مسئولان نیست چرا که این امر بیشتر باعث دوری مسئولان از مردم میشود.
حجتالاسلام و المسلمین فلاحی ادامه داد: امیرالمومنین در حلقههای نظارتی خود برای استاندارن ناظرانی گمارده بودند که مسئولان نتوانند در مسئولیت خود کوتاهی کنند و توصیه ایشان به مسئولان این بود که یک وقتی را در صبحگاهان و شامگاهان برای پاسخگویی به مردم اختصاص دهند.
وی اظهار کرد: مدیران باید در هر شرایطی با تدبیر خود بعضی از قوانینی که سد راه پیشرفت جامعه و مانعی بر سر راه آرامش مردم است و آنان را به زحمت میاندازد را تغییر داده و به دنبال راه حل مشکلات باشند.
نماینده مردم همدان در مجلس اذعان داشت: برای هرچه بهتر شدن کارایی مدیران و مسئولان باید شورای نظارتی دستگاهها تشکیل شود، چرا که این امر در این چند ساله اتفاق نیافتاده و این بیتدبیری باعث فساد و تخلفات برخی از مدیران گشته است و هیچ کسی در این رابطه پاسخگو نیست!
حجت الاسلام والمسلمین فلاحی در آخر تأکید کرد: اگر مسئولان در کنار مردم باشند و مردم را از نزدیک ببینند، مسائل و مشکلات آنان را از نزدیک لمس کنند و همچنین پاسخگوی مطالبات آنان باشند حتی اگر در حل مشکلات مردم موفق هم نشوند و به نتیجهای نرسند مردم آنان را قبول خواهند داشت. چرا که ملت ایران به برکت انقلاب اسلامی یک سر و گردن نسبت به بقیه ملتها بالاترند و تحلیل آنان از مسائل بسیار قوی است. بنابراین سوپاپ اطمینان اعتماد و آسایش مردم حداقل پاسخگویی به مردم است.
دیدگاه شما