20. تير 1397 - 12:50   |   کد مطلب: 7056
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان با بیان اینکه بیابانی شدن مناطق باعث مهاجرت و یا انقراض منطقه‌ای گونه‌های حیات‌وحش می‌شود، گفت: گله‌های آهو در دشت قهاوند بر اثر بیابانی شدن این منطقه منقرض شده است.

سیدعادل عربی در گفت‌وگو با پایگاه خبری جهادپرس، با تأکید بر اینکه بیابان‌زایی علاوه بر اینکه مشکلات اجتماعی و اقتصادی دارد باعث بروز چالش‌های زیست‌محیطی نیز می‌شود، اظهار کرد: بیابان‌زایی در درجه اول فرسایش بادی و تولید گردوغبار در حاشیه منطقه را به دنبال دارد.

وی تصریح کرد: گردوغباری که کشور ما چند سالیست با آن درگیر شده ناشی از بیابان‌زایی بوده که در تعدادی از استان‌ها اتفاق افتاده و حتی از کشورهای همسایه غبار وارد کشور شده است.

عربی عمده‌ترین علت بیابان‌زایی را عدم مدیریت آب و خاک منطقه دانست و افزود: اگر آب و خاک منطقه مدیریت نشود باعث از بین رفتن پوشش گیاهی و در نهایت تخریب خاک و بیابانی شدن منطقه خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه چرای زودهنگام دام و خروج دیرهنگام دام از مراتع باعث از بین رفتن پوشش گیاهی منطقه می‌شود، یادآور شد: بوته‌کنی و افزایش مصرف آب از سفره‌های زیرزمینی و هر عاملی که باعث از بین رفتن پوشش گیاهی و تخریب خاک شود، موجب بیابان‌زایی می‌شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان مهمترین عامل ایجاد بیابان را تغییر اقلیم اعلام کرد و گفت: تغییر اقلیم و گرم شدن هوا باعث افزایش مصرف آب و از بین رفتن پوشش گیاهی و بیابانی شدن مناطق می‌شود.

وی با بیان اینکه بیابان‌زایی را می‌توان کنترل کرد، ادامه داد: با راهکار بلندمدت و کوتاه‌مدت توسط متخصصان منابع طبیعی، محیط زیست و امور آب می‌توان جلوی گسترش بیابان‌زایی را گرفت.

عربی افزود: مهمترین اثر محیط زیستی بیابانی شدن یک منطقه از بین رفتن پوشش گیاهی و تولید گردوغبار است که منجر به تحت‌تأثیر قرار گرفتن تنوع‌زیستی آن منطقه خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: کاهش پوشش گیاهی بر جانواران مناطق بیابانی اثر گذار بوده و منجر به مهاجرت و انقراض منطقه‌ای گونه‌های خاص خواهد شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان با بیان اینکه  براساس گزارشات و عکس‌های ارسال شده توسط مردم در 50 سال گذشته در قهاوند گله‌های آهو وجود داشت، گفت: نمونه انقراض منطقه‌ای گونه‌های جانوری در استان همدان گله‌های آهو منطقه قهاوند بوده که به طور قطع بر اثر شکار بی‌رویه، بیابانی شدن، کاهش منابع آب و غذا و تغییر پوشش گیاهی منقرض شده است.

وی با تأکید بر اینکه دشت اسدآباد نیز مراحل ابتدایی بیابانی شدن را طی می‌کند، افزود: گونه میش‌مرغ در دشت اسدآباد زیست داشته که به علت از بین رفتن پوشش گیاهی در پی افزایش فعالیت‌های کشاورزی و صنعتی در منطقه و همچنین نبود امنیت، کوچ کرده است.

عربی با اشاره به اینکه به طور مستقیم تغییر شکل هر منطقه و ناحیه از حال خوب به بد در جمعیت و پراکنش گونه‌های حیات‌وحش تأثیرگذار است، بیان کرد: ردپای انسان در این اتفاقات به خوبی و آشکار دیده می‎شود.

دیدگاه شما

آخرین اخبار