5. دى 1397 - 8:28   |   کد مطلب: 7252
ممنوعیت صادرات سیب‌زمینی مشروط به تأمین نیاز داخل و جلوگیری از افزایش قیمت لغو می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری جهادپرس، استان همدان نقش عمده‌ای در تولید سیب‌زمینی کشور دارد و کشاورزان آن به ویژه کشاورزان شهرستان بهار در سراسر کشور مشغول تولید این محصول هستند. در اوایل سال جاری که قیمت ارز به یکبار افزایش یافت، صادرات کالاها سود بالایی برای تولیدکنندگان و صادرکنندان به دنبال داشت، به طوری که همگان ترجیح می‌دانند کالاهای خود را به جای عرضه در بازار داخل به خارج از کشور ارسال کند.

هجوم یکبار تولیدکنندگان برای صادرات باعث افزایش قیمت سیب زمینی در داخل کشور شد تا جایی که هر کیلو سیب زمینی به قیمت 5 هزار تومان نیز رسید. با این اتفاق دولت صادرات سیب زمینی را ممنوع کرد. این اقدام با مخالفت کشاورزان و نمایندگان آنها مواجه شد تا بالاخره وزیر جهاد کشاورزی از نخستین روز دی ماه ممنوعیت صادرات را لغو کرد، اما آیا این آزادسازی منجر به افزایش دوباره قیمت سیب‌زمینی در داخل کشور خواهد شد یا نه؟ این سؤال را با فعالان بخش خصوصی و متولیان دولتی در استان همدان به عنوان یک استان تأثیرگذار در تولید و توزیع سیب زمینی مطرح کردیم.

مازاد نیاز را صادر می‌کنیم

مدیرعامل تعاونی سیب‌زمینی‌کاران شهرستان  بهار در گفت‌و‌گو با فارس گفت: لغو ممنوعیت صادرات سیب زمینی توسط وزارت جهاد کشاورزی واقعیت دارد اما هنوز نامه آن به وزارت صنعت، معدن، تجارت و گمرکات ابلاغ نشده است.

مجید ریحانی با بیان اینکه نامه لغو ممنوعیت صادرات سیب‌زمینی در نخستین روز دی ماه صادر شده است، اظهار کرد: وزیر جهاد کشاورزی این نامه را برای وزیر صنعت، معدن و تجارت ارسال شده است و این وزارتخانه باید به گمرکات این مسأله را اعلام کند.

وی با اشاره به اینکه بنابراین لغو ممنوعیت هنوز به طور کامل اجرایی نشده است افزود: برخی از افراد خودروهای حامل سیب زمینی را به مرزها ارسال کردند که ما از آنان خواستیم از این اقدام جلوگیری کنند.

مدیرعامل تعاونی سیب زمینی‌کاران بهار با بیان اینکه این نامه نباید به این زودی در سطح جامعه منتشر می‌شد، تصریح کرد: نماینده مردم قروه در استان کردستان این نامه را در فضای مجازی منتشر کرد که متأسفانه باعث مشکلاتی شود.

وی ادامه داد: حداقل یک هفته زمان نیاز دارد که لغو ممنوعیت صادرات سیب زمینی اجرایی شود وباید تا اعلام نهایی گمرک منتظر می‌ماندند.

ریحانی با اشاره به اینکه تشکل‌ها‌ی بخش خصوصی رسیدن به لغو ممنوعیت صادرات را دنبال کردند، خاطرنشان کرد: انجمن ملی سیب زمینی و تعاونی سیب زمینی‌کاران بهار این مسأله را از مجاری قانونی دنبال کردند.

وی با بیان اینکه یکی از بندهای استیضاح وزیر جهاد کشاورزی ممنوعیت صادرات برخی از محصولات کشاورزی است، گفت: تشکل‌های بخش خصوصی سیب زمینی‌کاران اعلام کردند که مازاد بر نیاز در کشور وجود دارد که می‌توان آن را صادر کرد.

مدیرعامل تعاونی سیب زمینی‌کاران بهار با اشاره به اینکه با توجه به برداشت‌های سیب زمینی‌های جنوب کشور و محصولات موجود در انبارهای به ویژه در استان همدان با یک مازاد نیاز مواجه می‌شویم، اظهار کرد: هر روز با کاهش قیمت سیب زمینی مواجه هستیم چون ممنوعیت صادرات باعث شده بود که ناامیدی در کشاورزان به وجود آمد.

وی با بیان اینکه دولت اجازه ایجاد شوک قیمتی در محصول سیب زمینی نخواهد داد، افزود: بخش خصوصی نیز تعهد داده است که در صورت باز شدن مرزهای کشور برای صادر کردن سیب زمینی تعادل در عرضه محصولات را در داخل کشور و خارج حفظ کند.

ریحانی با اشاره به اینکه ملاک تصمیم گیری وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی و صمت  قیمت تعیین شده در میوه‌وتره‌بار تهران است، تصریح کرد: از سوی مسؤولان به طور شفاهی اعلام شده که اجازه افزایش قیمت  سیب زمینی را به بیش از 2 هزار و 300 تومان نخواهند داد.

وی با بیان اینکه بنابراین اگر بخواهد قیمت سیب زمینی افزایش یابد مجدداً صادرات ممنوع می‌شود، ادامه داد: کشاورز هم باید فروش خود را مدیریت کند و محصولات را نگاه ندارد که کشاورز نماها و دلالان سوء استفاده کنند و احتکار ایجاد شود.

سیب زمینی جیرفت بهمن و اسفند می‌رسد

مدیر تنظیم بازار جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه پس از ممنوعیت صادرات سیب زمینی قیمت کاهش و متعادل شد، اظهار کرد: با توجه به ثبات قیمت سیب زمینی وزارت جهاد کشاورزی ممنوعیت صادرات این کالا را لغو کرده اما نامه آن هنوز به گمرکات ابلاغ نشده است.

مهدی نجفیان با بیان اینکه امیدواریم که به اندازه کافی سیب زمینی در انبارها وجود داشته باشد که بازار متلاطم نشود، افزود: آزادسازی صادرات بر اساس اطلاعاتی بوده که استان‌ها به وزارتخانه ارسال کردند.

وی تصریح کرد: اعلام شده که محصولات جنوب کشور در بهمن و اسفندماه به بازار می‌رسد و اجازه افزایش قیمت را نخواهد داد و تا کنون نیز تغییری در قیمت به وجود نیامده است.

مدیر تنظیم بازار جهاد کشاورزی استان همدان گفت: با توجه به پیش‌بینی‌هایی که انجام شده است که در زمستان و بهار محصولاتی به بازار می‌رسد امیدواریم که با افزایش قیمت مواجه نشویم.

شروط صادرات

معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان با بیان اینکه هنوز نامه لغو ممنوعیت صادرات سیب‌زمینی به وزارت صنعت، معدن و تجارت نرسیده است اظهار کرد: لغو ممنوعیت صادرات سیب‌زمینی طی نامه‌ای به سازمان صمت اطلاع داده می‌شود و وزارتخانه در این حوزه اظهار نظر خواهد کرد.

مجید زرین‌دلاور با بیان اینکه ممکن است که این نامه در ستاد تنظیم بازار کشور نیز مطرح شود تصریح کرد: موافقت با لغو صادرات مشروط به عرضه با قیمت مناسب سیب زمینی و تعیین سقف برای صارات سیب زمینی است.

وی تصریح کرد: صنعت، معدن و تجارت مخالف صادرات این کالا بودند اما تولیدکنندگان به دنبال لغو ممنوعیت هستند و اگر این اتفاق رخ دهد، شروطی در نظر گرفته می شود.

دیدگاه شما

آخرین اخبار