26. دى 1398 - 12:06   |   کد مطلب: 8025
وزیر خارجه ایران با انتقاد از تسلیم شدن اروپا مقابل آمریکا در موضوع توافق هسته‌ای، گفت آنها برجام را برای دوری از تعرفه‌های رئیس‌جمهور آمریکا فروختند.

به گزارش پایگاه خبری جهادپرس،«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران در واکنش مجدد به اقدام سه کشور انگلیس، آلمان و فرانسه در آغاز مکانیزم حل اختلاف در برجام، گفت که آنها در برابر آمریکا تسلیم شده‌اند.

ظریف امروز (پنجشنبه) در صفحه توئیتر خود نوشت: «تسلیم‌شدن [اروپا مقابل آمریکا] تأیید شد. تروئیکای اروپایی، باقی‌مانده‌های برجام را برای اجتناب از تعرفه‌های جدید ترامپ، فروخت».

وی ادامه داد: «دوستان من، این فایده‌ای ندارد. شما فقط اشتهای او را تحریک کردید. قلدر دبیرستان خود را به یاد دارید؟».

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران سپس با انتقاد از ناتوانی اروپا در گرفتن تصمیم‌های مستقل در خصوص برجام، تصریح کرد: «اگر می‌خواهید که حاکمیت خود را بفروشید، بفرمائید. اما ظاهری اخلاقی/قانونی به خود نگیرید. شما آن را ندارید».

ظریف در این توئیت همچنین گزارش روزنامه واشنگتن‌پست مبنی بر فشار ترامپ به اروپایی‌ها برای فعال‌سازی مکانیزم حل اختلاف در برجام را به اشتراک گذاشت.

واشنگتن‌پست روز گذشته در این گزارش نوشته بود ترامپ به طور محرمانه به آلمان، انگلیس و فرانسه پیامی ارسال  و آن‌ها را  تهدید کرده بود که در صورت خودداری از فعال کردن ساز و کار حل اختلافات در برجام،  تعرفه  ۲۵ درصدی بر خودروهای اروپایی وضع خواهد کرد.

تروئیکای اروپایی روز سه ‌شنبه در اقدامی‌ که آن را تلاش برای حفظ برجام خواندند، با انتشار بیانیه‌ای، ساز و کار حل اختلاف در چارچوب برجام را فعال کردند.

«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اما روز گذشته مدعی شد هدف مکانیزم حل اختلاف، یافتن راهکارها و بازگشت به پایبندی کام در چارچوب برجام است. مسئله، اعمال تحریم نیست».

این مکانیزم روندی است که در صورت طی کردن کامل مراحل، به بازگرداندن تحریم های سازمان ملل علیه ایران منتهی خواهد شد. 

با این حال دیپلمات های اروپایی مدعی هستند که هدف این تصمیم حفظ توافق هسته‌ای از طریق بحث و رایزنی با ایران برای بازگشت به تعهداتش ذیل برجام است، نه بازاعمال تحریم های سازمان ملل. 

*مکانیزم ماشه چیست؟

مکانیزم ماشه، بخش نهایی از ساز و کار حل اختلاف ذیل برجام است که می‌تواند قطعنامه‌های پیشین سازمان ملل را که بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ تعلیق شده بودند، باز گرداند.

در حقیقت منظور از مکانیزم ماشه بخش پایانی همان «ساز و کار حل اختلافات» در بندهای ۳۶ و ۳۷ در برجام است. این ۲ بند از آنجا که رجوع به آنها می‌تواند به بازگشت خودکار تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران بینجامد، به «مکانیزم ماشه» معروف شده‌ است. 

بند ۳۷ برجام عنوان می‌کند: «متعاقب دریافت ابلاغ طرف شاکی، به نحو مشروح در فوق، به همراه توضیحی از تلاش‌های توأم با حسن نیت آن طرف برای طی فرآیند حل و فصل اختلاف پیش بینی شده در برجام، شورای امنیت سازمان ملل متحد می‌بایست منطبق با رویه‌های خود در خصوص قطعنامه‌ای برای تداوم لغو تحریم‌ها رای گیری کند. چنانچه قطعنامه فوق‌الذکر ظرف ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ به تصویب نرسد، سپس مفاد قطعنامه‌های سابق شورای امنیت سازمان ملل متحد مجدداً اعمال خواهند شد، مگر اینکه شورای امنیت سازمان ملل متحد به نحو دیگری تصمیم گیری کند».

منبع: فارس

انتهای پیام/

دیدگاه شما

آخرین اخبار