به گزارش پایگاه خبری جهادپرس،به نقل از سفیرافلاک، از اسفند ماه سال گذشته تاکنون به علت شیوع بیماری کرونا بسیاری از اقتصادهای بزرگ و کوچک دنیا با مشکلات عدیدهای روبه رو شده است، بسیاری از واحدهای تولیدی از کار افتاده و به همین دلیل بیشتر نیروی انسانی خود را اخراج کردهاند تا اندکی از زیانهای ناشی از عدم تولید خود بکاهند، تولیدکنندگان و کارگران کشورمان نیز از این امر بینصیب نماندهاند.
اما با این حال و در اقدام بسیار عجیب مرکز آمار اعلام کرد در فصل بهار امسال که اوج شیوع کرونا بود، نرخ بیکاری نه تنها زیاد نشده بلکه به پایینترین سطح ۶ سال گذشته رسیده است، این گزارش واکنش بسیاری از اقتصاددانان را برانگیخت.
بر اساس این گزارش، نرخ بیکاری در فصل بهار امسال به ۹.۸ درصد رسیده که از تابستان سال ۱۳۹۳ به بعد، پایینترین نرخ بیکاری در کشور محسوب میشود.
پیش از این وزارت کار اعلام کرده بود بیش از ۸۰۰ هزار نفر شاغل دارای بیمه که بر اثر کرونا شغل خود را از دست دادهاند برای دریافت بیمه بیکاری ثبت نام کردهاند. البته تعداد بیکاران ناشی از بحران کرونا بسیار بیشتر از این رقم است زیرا بسیاری از شاغلان، فاقد بیمه هستند.
نرخ بیکاری اعلام شده خلاف واقع
در همین خصوص عبدالله فروتن، کارشناس حوزه کار و اشتغال در گفتوگو با خبرنگار سفیر افلاک گفت: نرخ بیکاری اعلام شده توسط مرکز آمار اشتباه بوده و معلوم نیست که بر چه مبنایی محاسبه شده است.
وی افزود: از طرف دیگر متغیرهای کلان اقتصادی از جمله میزان تولید کارخانهها و واحدهای تولیدی، میزان سرمایه گذاری و نرخ اشتغال باید با هم رابطه منطقی داشته باشند به این صورت که اگر میزان تولید و سرمایه گذاری در هر کشوری در حالت افزایشی قرار گیرد به تبع از میزان بیکاران آن کشور کاسته و نرخ اشتغالزایی آن بیشتر میشود.
وی تصریح کرد: با وجود تحریمهای ظالمانه آمریکا و متحدانش علیه ایران و همچنین نوسانات بازارهای مختلف از جمله بازار ارز، ما شاهد آن بودیم که سرمایه گذاران دیگر رغبتی به سرمایه گذاری در کشورمان نداشتهاند و سرمایه خود را از بازارها بیرون کشیدند.
فروتن افزود: از طرف دیگر شاهد آن بودیم که با شیوع بیماری کرونا یا همان کووید ۱۹ در سراسر کشور مبادلات تجاری ایران با کشورهای دیگر به شدت کاهش پیدا کرد و بسیاری از واحدهای تولیدی کشورمان با کمبود مواد اولیه روبه رو شده و تولید کاهش شدیدی یافته بنابراین این دو عامل سبب شده است که نرخ بیکاری به صورت طبیعی باید افزایش می یافت اما این که این نرخ کاهش هم داشته است بس عجیب به نظر می رسد.
وی اظهار داشت: بسیاری از کارگران یا اخراج شدهاند یا به دلیل حقوق پایین ناشی از بیماری کرونا دست از کار کشیدهاند و میدانیم که در این سه ماه بهار به چه میزانی بیکاری زیاد شده است، نمونه بارز این صحبت را میتوان در آمار تعداد افرادی ملاحظه کرد که درخواست بیمه بیکاری از دولت داشتند.
این کارشناس حوزه کار و اشتغال خاطرنشان کرد: جالب آن است که حدود ۸۰۰ هزار نفر درخواست بیمه بیکاری دادند ولی در محاسبه مرکز آمار این اعداد گفته نشده است، بنابراین مرکز آمار باید به این سوال پاسخ بدهد که تکلیف این ۸۰۰ هزار نفر چه میشود؟
وی عنوان کرد: به صورت کلی همه قرائن و شواهد حاکی از آن است که نرخ بیکاری در کشور در ۴ ماه اخیر به شدت افزایش یافته است و به همین دلیل می توان با قاطعیت گفت که گزارش مرکز آمار خلاف واقع بوده و به نوعی آمارسازی برای دولت تلقی می شود.
فروتن بیان کرد: در سالهای گذشته کشورمان با رشد اقتصادی خوبی مواجه بوده است و حتی در زمان مذاکرات برجام سرمایه گذاران به این امید که روابط بین المللی ایران با دیگر کشورها بهتر می شود اقدام به سرمایه گذاری در کشور کرده بودند و بازار ثبات داشت اما جالب آن است که نرخ بیکاری این دو سال بیشتر از سال جاری بوده است که این امر خود بی اعتبار بودن این گزارش مرکز آمار را می رساند.
آمار مشکوک نرخ بیکاری!
آلبرت بغزیان، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در خصوص نرخ بیکاری اعلامی مرکز آمار گفت: به هیچ وجه اعتقادی ندارم که نرخ بیکاری در کشور کاهش پیدا کرده است، امکان ندارد در شرایطی که تمام کارخانجات از وضعیت خود گلایه دارند نرخ اشتغال بیشتر شده باشد.
وی افزود: البته ممکن است مرکز آمار دست به خلاقیتی زده و تعریف نرخ بیکاری را تغییر داده است که این امر مستلزم آن است که با همین تعریف جدید نرخ بیکاری دیگر سالها را نیز محاسبه کنیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران تصریح کرد: اگر تولید زیاد شده باشد میگوییم کارخانجات از ظرفیت خود نهایت استفاده را بردهاند ولی سرمایهگذاری جدیدی صورت نگرفته است و ما نمیتوانیم بگویم نرخ بیکاری کاهش یافته است.
بغزیان خاطرنشان کرد: اگر نرخ بیکاری در زمان رکود کاهش یابد در زمان رونق و ضد تورمی باید چه انتظاری داشته باشیم، به عبارت دیگر آمار مرکز آمار حاکی از آن است که در زمان رشد مثبت اقتصادی نرخ بیکاری کشورمان به مراتب بدتر از وضعیت فعلی بود.
وی بیان کرد: احتمالاً تعریف نرخ بیکاری و صورت و مخرج کسر آن تغییر زیادی پیدا کرده است بنابراین این نرخ با توجه به وضعیت تورمی و رکود کشورمان مشکوک است و حتی برای آحاد مردم ملموس نیست.
چرا لرستان بیشترین میزان نرخ بیکاری را به خود اختصاص داده است؟
براساس آخرین گزارش مرکز آمار از نرخ بیکاری در کشور، لرستان بیشترین نرخ بیکاری را در بین استانها به خود اختصاص داده است، به طوری که نرخ بیکاری در این استان در بهار امسال به ۲۱ درصد رسیده در حالی که این نرخ در مدت مشابه پارسال ۱۶٫۳ بوده است.
استاندار: آمار اشتباه است!
این گزارش خشم استاندار لرستان را نیز در پی داشت به طوری که خادمی در این باره گفت: اعتقاد داریم استانهای زاگرس نشین سطح بیکاری آنها بالاست، اما آمارهایی که بعضی وقت ها اعلام می شود گاها اشتباه بوده و شیطنت هایی در آنها هست که باید آن را اصلاح کنیم.
ضعف مدیریت علت اصلی نرخ بالای بیکاری لرستان
مهرداد ویسکرمی با اشاره به اعلام نرخ بیکاری در لرستان، اظهار داشت: مشکل اصلی استان لرستان عدم استفاده بهینه از منابع خدادادی بوده که در اختیار این استان قرار گرفته شده است.
وی با اشاره به ظرفیتهای آب، معادن، مراتع، گردشگری و… در لرستان، عنوان کرد: عدم استفاده از این ظرفیتها به ضعف مدیریتی نه فقط حالا، که در سالهای گذشته هم بر میگردد.
نماینده مردم خرمآباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه متأسفانه ضعف مدیریتی را در سالهای متمادی در لرستان شاهد بودهایم، عنوان کرد: عدم پیگیری مناسب برای رفع مشکلات استان از سوی نمایندهها در مجلس نیز دیگر از علتهای این امر محسوب میشود.
ویسکرمی با بیان اینکه نمایندهها به جای پرداخت به کارهای جزئی و بی ارزش مانند جابه جا کردن مدیران، باید برای رفع مشکلات مردم اقدام میکردند، افزود: متأسفانه در این رابطه پیگیری خوبی از طرف نمایندهها صورت نگرفته است.
وی با تاکید بر اینکه همچنین مدیران اجرایی ما جهادی کار نکردهاند و هنوز جز تعداد کمی، جهادی کار نمیکنند اظهار داشت: همچنین ساختار غلط بودجه کشور یکی دیگر از دلایل وجود مشکلات در لرستان است، متأسفانه برای مناطق محروم تمهیدات لازم برای تأمین اعتبار دیده نشده است.
نماینده مردم خرمآباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: این عوامل موجب شده که در آمار بیکاری، فقر، فلاکت و… استان در رتبه برتر کشور قرار گیرد.
ویسکرمی با تاکید بر اینکه آنچه که به ما به عنوان نماینده مربوط بوده پیگیر هستیم تا از مدیران کار بخواهیم، گفت: اگر شد با خواهش و اگر هم این امر از سوی مدیران تحقق پیدا نکرد فشار و جایگزینی مدیران بهتر را مدنظر قرار خواهیم داد.
وی با بیان اینکه مدیران باید از خواب غفلت بیدار شوند و جهادی تر کار کنند، تصریح کرد: برای ما قابل قبول نیست کسی مدیریتی را اشغال کرده باشد و فعالیت مناسب و در شأن خود را انجام ندهد.
بیکاری پنهان در لرستان بالای ۴۰ درصد است
مرتضی محمودوند، نماینده مردم خرم آباد و دوره در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه امروز لرستان در ظلم و بی توجهی، شاخص اول فلاکت و مقام نخست بیکاری در کشور است، اظهار داشت: بیکاری پنهان در لرستان بالای ۴۰ درصد بوده در حالی که منش تمام مشکلات روحی، روانی، خانوادگی، اقتصادی و اجتماعی است چرا که تأمین معیشت روزانه برای برخی خانواده ها غیرممکن شده است.
وی افزود: نجات این استان نیاز به عزمی ملی داشته و اگر روزی که مقام معظم رهبری عدالت اجتماعی با محوریت عدالت توزیعی را اکسیر برنامه ریزی می دانستند، توجه می شد امروز فرسنگ ها فاصله میان مردم دیار من و شما به وجود نمی آمد. اگر مجلس به عنوان عصاره فضائل است پس باید بدانیم فضیلت اخلاقی امام علی(ع) می گوید کسی که از فقر در سختی است نباید مسئولی در آن کشور سر آرام بر بالین بگذارد.
نماینده مردم استان لرستان در مجلس یازدهم با بیان اینکه بیکاری در لرستان بیداد می کند، عنوان کرد: بدون شک اگر از تمام امکانات، منابع و توانمندی ها برای این تکلیف ملی استفاده نشود، لطمات بعدی بی تدبیری، صدمات جبران ناپذیری را برای کل کشور به بار می آورد. نماینده دولت در همین جایگاه در خصوص برنامه و بودجه اعلام کرد که کفگیر به ته دیگ خورده است که باید خطاب به دولتمردان بگویم بیش از ۴۰ سال است که برای مردم مظلوم لرستان کفگیر به ته دیگ رسیده و از این به بعد قرار است چه مصیبتی بر سر مردم این منطقه بیاید.
عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس شورای اسلامی در پایان بیان حقیقت به مردم واجب دانست و خاطرنشان کرد: مردم لرستان برای تهیه نان به نانوایی رفته و نان قرضی می گیرند و این اتفاق برای زمانی بود که بودجه داشتیم لذا امروز که می گویند کفگیر به ته دیگ خورده است، مردم استان چگونه باید این ظلم و ستم را تحمل کنند.
کرونا، نمک بر زخم بیکاری لرستان
علیرغم نرخ بالای بیکاری در استان لرستان، با شیوع کرونا بیکاری در این استان تشدید شده تا جایی که بیش از ۱۳ هزار و۸۰۰ نفر بر اثر کرونا بیکار شدند و از این تعداد بیش از ۹ هزار نفر مشمول دریافت بیمه بیکاری شدند.
همچنین کرونا هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان خسارت به ۶۰ هزار واحد تولیدی استان لرستان وارد کرد و بسیاری از کسب و کارها با گذشت چند ماه از شیوع کرونا همچنان کساد است.
علی آشتاب در گفتوگو با خبرنگار سفیرافلاک اظهار داشت: آمار نرخ بیکاری سه ماهه اول امسال هنوز اعلام نشده اما در پایان سال ۹۸ نرخ بیکاری استان لرستان ۱۵٫۴ درصد بود البته بخش زیادی از این نرخ بالای بیکاری به دلیل سیل بود که زیر ساختها و بخشهایی از کشاورزی از جمله باغداری و صیفیجات را از بین برد.
تاثیر سیلاب بر بیکاری لرستان
وی افزود: بعد از سیل، کرونا خسارتهای زیادی را وارد کرد و سبب شد نرخ بیکاری بیشتر شود چرا که بسیاری از کسب و کارها با شیوع کرونا تعطیل و نرخ بیکاری بیشتر شد.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان با اشاره به احیای ظرفیت های اشتغال در روستاها گفت: برای اشتغال روستایی و عشایری برنامه هایی در نظر گرفته شده چرا که در این مناطق پتانسیل های بسیار زیادی وجود دارد که هدف از این کار استمرار سکونت، جلوگیری از مهاجرت به شهرها و ایجاد اشتغال و رونق تولید است.
وی تصریح کرد: اداره صمت در راستای احیای واحدهای راکد در حوزه صنایع، جهاد کشاورزی و طرح های این حوزه و میراث فرهنگی نیز پیگیر بخش خدمات بوده و تلاش می شود تا با برنامه ریزی و احیای واحدهای مختلف بتوانیم از نرخ بیکاری کاهش دهیم.
آشتاب خاطرنشان کرد: توجه به مسائل زیر ساختی مانند آزاد راه ها، راه آهن و سدها از مهمترین زیر ساخت های توسعه در هر استان بوده که تسهیل در سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال را به دنبال دارند.
ثبت نام۷۹ هزار لرستانی در طرح کارورزی
وی با اشاره به طرح های اجرایی دولت برای کاهش بیکاری عنوان کرد: طرح کارورزی و یارانه دستمزد از مهمترین طرح های رفع بیکاری است، کارفرمایان با حفظ اشتغال موجود، در صورتی که نیروی جدیدی را جذب کنند، اداره کار یک سوم دستمزد وی را پرداخت می کند.
مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان اظهار داشت: سال گذشته هشت استان در کشور از جمله لرستان به عنوان پایلوت طرح یارانه دستمزد انتخاب شدند که بنا بود با اجرای این طرح پنج هزار نفر مشغول به کار شود که لرستان موفق شد دو هزار و ۳۰۰ نفر را مشغول به کار کند؛ همچنین در طرح کارورزی لرستان رتبه دوم را در کشور دارد و در این طرح توانسته به خوبی عمل کند.
وی با اشاره به آمار بیکاری در لرستان افزود: با توجه به اینکه دفاتر کاریابی مرجع ثبت نام بیکاران هستند، ۷۹ هزار نفر در استان ثبت نام کرده اند.
علیرغم همه آمار و ارقام ها و سخنانی که در جلسات گفته می شود اما امیدی به طرح های ارائه شده از سوی دولت نیست، مدتهاست این طرح ها با نام های متفاوتی مطرح می شود اما روز به روز بر آمار بیکاران افزوده می شود.
سنگ اندازی برای ایجاد اشتغال
جوانان تحصیل کرده زیادی سالهاست در انتظار یک شغل یا تسهیلات برای فعالیت هستند اما نه از شغل دولتی خبری است و نه توان دویدن برای تسهیلات را دارند.
یاری یکی از جوانان لرستانی در این راستا بیان کرد: یک طرح کشاورزی داشتم که قرار شد تسهیلاتی برای این طرح دریافت کنم اما بیش از یک سال است بعد از کلی دوندگی، هر بار به یک اداره پاسکاری می شود و هنوز مشکل پرداخت حل نشده است.
این جوان لرستانی عنوان کرد: مدرک لیسانس دارم اما بعد از کلی دوندگی وقتی از یافتن کار دولتی ناامید شدم تصمیم گرفتم در محل زندگی خودم کار کشاورزی انجام دهم ولی برای دریافت تسهیلات آنقدر پاسکاری کرده اند که واقعا خسته شده ام.
وی گفت: چرا مسئولان روند پرداخت تسهیلات را آسانتر نمی کنند که بسیاری از جوانان مانند من در نیمه راه پشیمان شوند؟ وقتی ما نتوانیم شغلی برای خود پیدا کنیم قطعا بسیاری دیگر از مسائل مانند ازدواج هم با تاخیر صورت می گیرد.
یاری تصریح کرد: پرداخت تسهیلات توسط بانکها برای طرح هایی که مورد بررسی قرار گرفته، کار چندان سختی نیست، چرا به خاطر هر مسئله کوچکی چند روز یا چند هفته پرداخت را به تعویق می اندازند؟
انتهای پیام/
دیدگاه شما