به گزارش پایگاه خبری جهادپرس، پس از اینکه زهره میرسپاسی نایب رییسی بانوان فدراسیون والیبال را واگذار کرد و فریبا صادقی سکان را بر دست گرفت اتفاقات گوناگونی در این عرصه افتاد. اول از همه مایدا چچیچ اسلونیایی به کشورش بازگردانده شد و مربیای که مدت ها بدون تیم مانده بود را به عنوان سرمربی تیم ملی منتصب کردند. از طرف دیگر ستاره های تیم ملی بانوان از اردو کنار گذاشته شدند تا به بهانه جوانگرایی بازیکنانی جدید به تیم ملی اضافه شوند.
مصطفی شجاعی مربی موفق سال های گذشته تیم والیبال باریج اسانس کاشان که خود سال ها بازیکن تیم ملی بود حالا به عنوان مدیر فنی در تیم ملی والیبال بانوان حضور دارد. عملا شجاعی اختیار تام در این تیم دارد و هدایت بانوان را عهده دار است. با این حال او در گفت و گو با "ورزش سه"، از جزئیات فعالیت های خود و شرایط تیم بانوان می گوید:
* نمی توانستیم خیلی جوانگرایی کنیم
حدود 10 سال است که تیم ملی والیبال بانوان ایران به مسابقات قهرمانی آسیایی آمده است. در این 10 سال تیم ایران همیشه مقام های هشتم تا دوازدهم را کسب کرده و بنا بر گفته رییس فدراسیون می خواستند که تغییر و تحولی در تیم ایجاد شود. من خیلی دیر مسئولیت تیم ملی بانوان را پذیرفتم که در آن زمان کم تر از یک ماه و نیم تا مسابقات آسیایی فیلیپین زمان باقی مانده بود. همان طور که اعلام کردم سیاست فدراسیون دوری از حواشی، ایجاد نظم و انضباط، جوانگرایی و رویکرد به آینده است. قطعا در آن زمان بسیار کمی که برای مسابقات قهرمانی آسیا داشتیم امکان این وجود نداشت که بخواهیم خیلی جوانگرایی کنیم؛ چرا که هم زمان کم بود و هم ما باید نسبت به بچه ها شناخت پیدا می کردیم و به همین خاطر چند تغییر در تیم ایجاد کردیم و به مسابقات قهرمانی آسیا رفتیم.
* می توانستیم تیم چین تایپه را شکست دهیم
به گفته بازیکنان و رییس محترم فدراسیون تیم ما در گروه نسبتا دشواری قرار داشت که تیم های مطرحی با ما هم گروه بودند؛ مانند تیم تایلند که همیشه یک پای ثابت فینال مسابقات قهرمانی آسیا است و در بخش بانوان بهترین های جهان مانند بهترین پاسورجهان در تیم ملی تایلند است؛ همچنین چین تایپه یکی از عنوان داران آسیا است. ما در آن مدت کمی که داشتیم (کم تر از 44 روز) خیلی نتوانستیم تاکتیک هایی که مد نظرمان بود را تمرین کنیم. به هرحال هر طور که بود عازم مسابقات قهرمانی آسیا شدیم و اگر بازی با چین تایپه در بازی دوم یا سوم مان بود می توانستیم با هماهنگی بیشتری به مصاف این تیم برویم و آنها را شکست دهیم و به جمع هشت تیم صعود کنیم؛ ولی در مسابقات قهرمانی آسیا در سطح ملی تاکنون نتوانسته ایم تیم هایی مانند چین تایپه و تایلند را شکست دهیم و در آن بازی شکست خوردیم. در دور بعدی برای مقام نهم، تیم های هنگ کنگ، استرالیا و نیوزلند رشد خوبی کرده بودند و در بازی اول به استرالیا باختیم و هنگ کنگ را بردیم و در شانس مجدد دوباره به مصاف تیم استرالیا رفتیم که با آنالیز دقیقی که کرده بودیم توانستیم در آخرین بازی تیم استرالیا را که تیم بسیار قدرتمندی بود، شکست دهیم. در نهایت هر چه که بیشتر پیش می رفتیم و بازی ها ادامه پیدا می کرد، تیم ما هماهنگ تر می شد.
* استراحت و میدان دادن موقتی به جوان ترها
از همان اول و قبل از رفتنمان به فیلیپین با توجه به سیاست های فدراسیون قول داده بودیم که بعد از این مسابقات جوانگرایی خواهیم کرد. یکی از دلایل این کار این بود که در مسابقات انتخابی جهان که در تایلند است، تیم های قدرتمند کره جنوبی و تایلند در گروه ما حضور دارند که این شانس ما را کم می کند. ما همیشه باید برای پیروزی ها و موفقیت هایمان امیدوار باشیم ولی با توجه به این که ما کمی با تیم های مطرح آسیا مانند کره جنوبی، تایلند، چین و ژاپن فاصله داریم؛ تصمیم بر این شد که ما کمی بیشتر به جوان تر ها بها دهیم و از بازیکنان تیم ملی امید دعوت کنیم که این به منزله کنار گذاشتن دیگر بازیکنان تیم ملی نیست؛ این یک استراحت و میدان دادن موقتی به جوان ترها بود تا ما بتوانیم آن ها را در جریان تمرینات و مسابقات رسمی رشد بدهیم و به اعتماد به نفس لازم برسانیم تا در آینده از خدمات درخشانشان برای تیم ملی استفاده کنیم. از بین بازیکنانی که در تیم ملی حضور داشتند ما بازیکنان حدود زیر 25 سال مانند: خانم مهسا صابری، ندا چملانیان، الهام فلاح، تهمینه درگزنی را از تیم قبل نگه داشتیم و چند بازیکنی را که قبلا در اردوی ما حضور داشتند و خط خورده بودند را نیز به تیم ملی دعوت کردیم. از بازیکنان امید هم چندین نفر را انتخاب کردیم که در حال حاضر از آن ها 16 یا 17 نفر در اردوی تیم مانده اند که در هفته آینده به 14 نفر می رسند. همان طور که گفتم، صرفا برای کسب تجربه بیشتر این بازیکنان را ما نگه داشته ایم. ضمن این که از بازیکنانی که سال ها برای تیم ملی زحمت کشیدند و توانستند تیم را در همین حد نگه دارند تشکر می کنیم.
* کاری که کولاکوویچ انجام نداد را ما انجام دادیم
طبیعتا همیشه یک دگرگونی، بازنگری و جوانگرایی نیاز است. در حال حاضر ایراد بزرگی که به آقای کولاکوویچ در جامعه والیبال گرفته می شود این است که چرا جوانگرایی نکرده. ما این کار را انجام دادیم و فکر می کنم که به جای این که از ما تقدیر شود برخورد دیگری صورت می گیرد. به هر حال باید تکلیف خودمان را روشن کنیم که دقیقا چه چیزی می خواهیم. همان طور که گفتم ضمن احترام به بازیکنان سابق تیم، در اردوهای بعدی در سال آینده قطعا هر بازیکنی که برای مسابقات آماده باشد برگزیده می شود. البته یک یا 2 نفر از بازیکنان اوایل اردو با من صحبت کرده بودند که می خواهند بعد از مسابقات آسیایی با تیم ملی خداحافظی کنند. مانند خانم مونا خواجه کلایی که حدود 28 سال سن دارند و گفته بودند که من سال ها در اردو بودم و از این پس می خواهم بیشتر کنار خانواده ام باشم. در حال حاضر خوشبختانه تمرینات خوب و فشرده ای در صبح و بعد از ظهر انجام می شود و جوان تر ها خودشان را نشان می دهند. در کل تغییر و جوانگرایی هزینه دارد که این امر نیازمند زمان است، اما من به این بازیکنان جوان امیدوار هستم و اگر این امر مستمر باشد. می توانیم در سال های آینده یکی از تیم های قدرتمند آسیا را داشته باشیم. امیدوارم که فدراسیون به لیگ هم توجه کند و باشگاه ها را بیشتر زیر نظر بگیرد چون بازیکنان اعلام می کردند که ما دو یا سه ماه فقط در تیم ملی به صورت جدی تمرین می کنیم و زمانی که به باشگاه ها می رویم تمرینات سبک تر و توجه ها کم تر می شود.
* بعضی ها می خواهند تحت هر شرایطی در تیم ملی حضور داشته باشند
فدراسیون مربی قبلی را که یک مربی خارجی بود به دلایلی کنار گذاشت و اگر روند آن مربی موفقیت آمیز بود، فدراسیون این کار را انجام نمی داد تا آن موفقیت ها را متوقف کند. در بحث بانوان در شش دوره از مسابقات قهرمانی آسیا که شرکت کردیم علاوه بر مقام های نهم، دهم، یازدهم یا دوازدهم بهترین مقامی که تاکنون کسب کرده ایم مقام هشتم بوده که این مقام ها فدراسیون را راضی نمی کرده و به این نتیجه رسیده است که تغییرات در تیم ملی لازم است. برخی از بازیکنان بودند که سال ها در تیم حضور داشند و با تلاششان به تیم ملی خدمت کردند و همان طور که گفتم به صورت موقت در این مسابقات به جوان ترها بهای بیشتری داده می شود. شخصا به عنوان یک مربی به سن اعتقاد ندارم و معتقد هستم که اگر یک بازیکن 40 ساله آمادگی ذهنی و جسمی لازم را داشته باشد می تواند در تیم ملی باشد و بازیکنی که حتی زیر 25 سال سن داشته باشد؛ اما این آمادگی را نداشته باشد باید کنار گذاشته شود. در کل فدراسیون نیاز به جوانگرایی را در تیم ملی احساس کرده که این سیاست را برای ما تعیین کرده و من به عنوان یک مجری اجرایی این سیاست، این کار را با قدرت انجام دادم. به هر حال هر تغییری هزینه دارد که گاهی این تغییرات به مذاق برخی ها خوش نمی آید و بعضی ها می خواهند که تحت هر شرایطی در تیم ملی حضور داشته باشند که این امکان پذیر نیست؛ به عنوان مثال علیرضا نادی بهترین دفاع جهان بوده؛ اما روزی از تیم ملی کنار گذاشته شد یا عادل غلامی که بنا به دلایل انضباطی کنار گذاشته می شود.
* امیدوارم راهکار های مناسبی پیدا کنیم
یکی از مشکلاتی که ما به واسطه مذهب و سیاست کشورمان با آن دست و پنجه نرم می کنیم، شرکت در مسابقات با حجاب اسلامی است که طبیعتا این امر مقداری کار بچه ها را سخت می کند؛ اما این عقیده ما است و به هیچ عنوان آن را زیر پا نمی گذاریم. امیدوارم بتوانیم راهکارهایی مانند قرارداد با شرکت های تولید لباس بزرگ دنیا برای طراحی لباسی سبک تر و خنک تر، پیدا کنیم.
* کار با خانم ها مشکل است
کار کردن با بانوان به دلیل محدودیت هایی که دارند مشکل است؛ ولی با این وجود بسیار با انگیزه هستند و میل به پیشرفت زیادی دارند. در پایان باید از زحمات خانم ها: صدیقی، شریف زاده، صادقی و شهریان تشکر کنم که با تمام محدودیت ها، همه تلاششان را کردند تا والیبال بانوان ایران سر پا بماند. امیدوارم که بتوانیم با زحمات مسئولان و تلاش های کادر فنی و بازیکنان، به جمع 4 تیم برتر آسیا صعود کنیم.
دیدگاه شما