به گزارش پایگاه خبری جهادپرس،در انجام قرعهکشی این جام برای نخستین بار سیدبندی مسابقات در هر 4 گلدان (pot) بر مبنای رتبهبندی جهانی تیمها (FIFA World Ranking) که هر ماه توسط فیفا اعلام میشود صورت میگیرد.
تصمیمی که فیفا در دورههای قبل فقط برای سرگروهها (گلدان 1) اتخاذ کرده بود. تیم ملی فوتبال ایران که پس از روسیه و برزیل زودتر از بسیاری از قدرتهای تراز اول فوتبال حضور خود را در این تورنمنت تثبیت کرده بود در گلدان 3 و بالاتر از تمام تیمهای آسیایی قرار میگیرد. هرچند ایران در یک گلدان بالاتر از دورههای قبلی قرار گرفته و قاعدتاً با تیمهای هم گلدانی خود همگروه نخواهد شد اما ترکیب قرارگیری تیمها در گلدانها نشان میدهد که احتمالات فراوان و متنوعی در نتیجه قرعهکشی برای تیم ملی کشورمان وجود دارد.
در این مقاله طی یک بررسی آماری تمام احتمالات قرعهکشی را برای تیم ملی کشورمان در نظر گرفتیم تا بتوانیم درجه سختی آنها را بسنجیم؛ بدین منظور تیمهای حاضر در سه گلدان را به تفکیک در سه سطح سخت، متوسط و آسان دستهبندی کردیم؛ بدین ترتیب همانگونه که در نمودار هم مشاهده میشود، در گلدان یک همگروهی با تیمهای برزیل، آلمان و فرانسه سخت، پرتغال، آرژانتین و بلژیک متوسط و قرارگرفتن در گروهی که سرگروه آن روسیه یا لهستان باشد، در قیاس با سایر تیمهای این گلدان آسان ارزیابی میشود. به همین ترتیب در گلدان دوم میتوان همگروهی با اسپانیا و انگلیس را سختترین قرعه ممکن، همگروهی با سوییس و کرواسی متوسط و تیمهای آمریکایی – با توجه به نتایج قابل قبول تیم ملی در برابر تیمهای این قاره- کلمبیا، اروگوئه، مکزیک و پرو را آسان فرض نمود. در گلدان چهارم احتمال همگروهی ما به دلیل حضور تیمهای همقارهای تنها با چهار تیم وجود دارد که عبارتند از صربستان، نیجریه، مراکش و پاناما. صربستان به دلیل عدم حضور در تورنمنتهای قبلی در رنکینگ جهانی در اکتبر 2018 در رتبه 38 قرار داشت که سبب شد در گلدان چهارم در کنار تیمهای نسبتاً ضعیف قرار بگیرد اما عملکرد این تیم در مسابقات مقدماتی و حضور مستقیم و به نسبت راحت به جامجهانی نشان داد که این تیم جزو تیمهای مقتدر اروپایی میباشد. بنابراین همگروهی با این تیم از میان تیمهای حاضر در این گلدان سخت فرض میشود.
همچنین تیم ملی فوتبال نیجریه که از قدرتهای قاره سیاه بوده و نتایج خوبی هم در مقدماتی و هم در دیدارهای تدارکاتی گرفته، میتواند از رقبای سخت ما در این گلدان باشد. در این ارزیابی، همگروهی با مراکش، متوسط و پاناما، آسان در نظر گرفته شده است.
با توجه به رویه فیفا در قرعهکشی جام جهانی، تیمهایی که از یک کنفدراسیون به این رقابتها صعود کردهاند، با یکدیگر همگروه نمیشوند. قاره اروپا از این قاعده مستثنی شده و در هر گروه از جام جهانی حداکثر دو تیم از قاره اروپا میتوانند حضور داشته باشند؛ بنابراین احتمال همگروهی ایران با تیمهای حاضر در گلدان سه و تیمهای آسیایی گلدان چهار وجود ندارد.
با احتساب این شرایط، تمام احتمالات نتیجه قرعهکشی برای ایران محاسبه شد که در مجموع 200 حالت مختلف برای آن وجود دارد. چنانچه به تیمهای همگروهی احتمالی ایران بر مبنای درجه سختی از 1 تا 3 امتیاز بدهیم، مجموع آن امتیازات در هر گروه شاخصی برای ارزیابی میزان سختی آن گروه خواهد بود؛ به عنوان مثال در گلدان اول امتیاز همگروهی با روسیه 3 و امتیاز همگروهی با برزیل 1 خواهد بود؛ به همین ترتیب این طیف امتیازدهی را میتوان در گلدانهای دوم و چهارم نیز اعمال نمود. حال به فرض اگر نتیجه قرعهکشی همگروهی با تیمهای برزیل، اسپانیا و صربستان باشد شاخص میزان سختی 3 (سختترین حالت) خواهد بود. در یکی از راحتترین احتمالات ممکن چنانچه همگروههای ایران، روسیه، پرو و پاناما باشند این شاخص به حداکثر مقدار خود یعنی عدد 9 خواهد رسید.
بنابراین بر مبنای این شاخص 200 حالت ممکن قرعهکشی برای ایران را میتوان به هفت گروه تقسیم نمود.
نتیجه تمام احتمالات قرعهکشی و تعداد حالات و درجه سختی گروههای احتمالی مطابق جدول زیر است:
در این بررسی در 8 حالت گروه ایران بسیار سخت که گروه مرگ نامیده میشود قرار خواهد داشت. از طرف دیگر در 6 حالت از 200 حالت ممکن ایران در آسانترین گروه ممکن قرار میگیرد. که این حالات در شکلهای زیر نشان داده شدهاند.
بنابراین بیشترین احتمال ممکن، قرار گرفتن ایران در گروهی متوسط است. پس از آن احتمال حضور در گروههای سخت و نسبتاً آسان بوده و بالاخره کمترین احتمالات مربوط به گروههای مرگ و خیلی آسان است.
ابوالحسن مدرسزاده
دیدگاه شما