به گزارش پایگاه خبری جهادپرس،به نقل از صبح توس، بحث استفاده از ماهیهای وارداتی از جمله ماهی «تیلاپیا» سالهاست که به یک دغدغه مطرح میشود. اینکه عاقبت این ماهی مصرف شود یا نه؟ اکثر پزشکان از مضرات آن میگویند؛ عدهای تاکید بر عدم زیادهروی در مصرف آن دارند؛ برخی نیز به طور کل آن را دشمن سلامت افراد عنوان میکنند.
مصرف تیلاپیا؛ آری یا خیر؟
و در این میان مسئولان دستگاههای مختلف نیز هر کدام نظر خود را بیان کرده و آن را درست میشمارند؛ محیط زیست به هیچ عنوان اجازه تولید این ماهی را به دلیل اثرات مخرب زیست محیطی نمیدهد و از آن طرف برخی دیگر از سازمانها همچون دامپزشکی و شیلات خیال مردم را بابت سلامت این ماهی راحت میکنند و اظهارات سوء پیرامون آن را تکذیب میکنند.
و در این میان باز هم مردم هستند که میمانند با این تناقضگوییها چه کنند؟
علاوه بر مسئله سالم بودن یا نبودن «ماهی تیلاپیا»، مسئله دیگر واردات بیرویه این ماهی است که بازار رقابت جدی برای ماهیهای داخلی از جمله قزلآلا بوجود آورده و تولیدکنندگان داخلی را با مشکلاتی مواجه کرده است.
تیلاپیا ممنوعالورود شد
با این حال چند روز گذشته خبر ممنوعیت واردات تیلاپیا منتشر شد. حسن صالحی، رئیس سازمان شیلات در نامهای از معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی خواسته است تا واردات تیلاپیای چینی را به مدت 3 سال ممنوع کند.
دراین نامه نوشته شده است این ممنوعیت به منظور حمایت از تولیدکنندگان و پرورش دهندگان ماهیهای بومی مانند قزل آلا و کپور و پیشبرد اهداف اقتصاد مقاومتی است.
خبری خوش برای تولیدکنندگان قزلآلا
ممنوعیت واردات تیلاپیا خبر خوبی برای تولیدکنندگان ماهی در خراسانرضوی است چراکه عرضه این نوع از ماهی تولید داخلی را با تهدید نابودی مواجه کرده بود.
هادی عزتی، کارشناس مسئول تکثیر و پرورش ماهی استان خراسان رضوی در گفتوگو با صبح توس، با بیان اینکه بیشترین ماهی وارداتی از نوع ماهی تیلاپیا است، اظهار کرد: بیشترین نوع ماهی که در سطح استان تولید میشود ماهی قزلآلا و کپور است.
وی علت عدم تولید ماهی تیلاپیا در کشور را تخریب زیست محیطی آن عنوان کرد و افزود: محیط زیست به دلیل همین مسئله اجازه تولید ماهی تیلاپیا در کشور را نمیدهد و برای تولید این ماهی تنها 10 مجوز در استان یزد صادر شده است.
عزتی در رابطه با استخرهای پرورش ماهی نیز عنوان کرد: در سطح استان تعداد 333 مرکز تولید ماهی قزل آلا وجود دارد که از این تعداد 225 مورد استخر ذخیره بوده و مابقی آن مزرعه پرورش ماهی است.
کارشناس مسئول تکثیر و پرورش ماهی استان خراسان رضوی از وجود 1311 مرکز تولید ماهی کپور در سطح استان خبر داد که از این تعداد 1274 مورد استخر ذخیره است.
وی همچنین از وجود 3 مرکز تولید ماهی خاوریاری و وجود 26 دریاچه پشت سد در استان خبر داد.
سلامت تیلاپیا مورد تایید است!
و اما جعفر عطارباشی، رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی ادارهکل دامپزشکی خراسان رضوی نیز در گفتوگو با «صبح توس»، با بیان اینکه واردات ماهی از کشورهای نیوزلند و چین انجام میشود، عنوان کرد: سلامت ماهی تیلاپیا مورد تایید دامپزشکی است و جای هیچ نگرانی وجود ندارد.
وی تاکید کرد: توصیه میکنم مردم هرگونه خبر یا اطلاعات بخصوص در فضاهای مجازی را صرفا در صورت نقل از سوی دستگاههای نظارتی و موثق و مرتبط بپذیرند و اظهارنظرهای متفاوتی که قابل اعتماد نبوده را نپذیرند چراکه متاسفانه یک بداخلاقی در این خصوص باب شده که برای جامعه ما پسندیده نیست.
رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی ادارهکل دامپزشکی خراسان رضوی با تاکید بر اینکه دامپزشکی با نظارت بهداشتی بر مزارع پرورش ماهی نسبت به پیشگیری وکنترل بیماریهای ماهیها ودرمان آنان جدیت دارد، اظهار کرد: قطع دارو قبل از صید، تغذیه ماهیها و رعایت موازین بهداشتی در مزارع مزبور و نحوه صید و زنجیره حمل تا مراکز توزیع وعرضه بهداشتی به صورت دقیق توسط مراکز دامپزشکی انجام میشود.
وی با بیان اینکه دامپزشکی کنترل کامل بر شرایط نگهداری و حفظ سلامت این محصول ارزشمند را در مراکز عرضه دارد، تصریح کرد: این مسئله با روشهای مختلف از صدور پروانه بهداشتی برای مراکز پرورشی گرفته تا آموزشهای لازم برای پرورش دهندگان و توصیههای بهداشتی در خصوص تغذیه ماهی و تشویق و ترغیب تولیدکنندگان در رعایت موازین بهداشتی و از طرفی برخوردهای بازدارنده با متخلفین صورت میگیرد.
ماهی حرام نداریم
رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی ادارهکل دامپزشکی خراسان رضوی با تاکید بر حلال بودن ماهیهای بازار، عنوان کرد: ماهیهای در حال توزیع وعرضه در بازار تحت کنترل بهداشتی و شرعی است و ماهی حرام در بازار نداریم.
عطارباشی با بیان اینکه مسئله حلال و سالم بودن ماهیها پیش از توزیع توسط دامپزشکی کنترل شده وسپس اجازه توزیع و عرضه داده میشود، خاطرنشان کرد: موضوع دارابودن فلس یا پولک از اصول اولیه حلیت ماهی است که در حوزه نظارت شرعی بوده و توسط نماینده ولی فقیه در دامپزشکی کنترل میشود و مسلما ماهی فاقد فلس اجازه توزیع و عرضه در بازار را ندارد.
وی در پایان یادآور شد: با توجه به اینکه استان خراسان رضوی استان غیر ساحلی بوده و متاسفانه مصرف سرانه آبزیان در این استان بسیار کم است، لذا مردم باید توجه به این محصول ارزشمند از نظر دارابودن امگا۳ داشته باشند و در برنامه غذایی خویش حداقل هفتهای یکبار ماهی مصرف کنند.
محیط زیست پیگیر ممنوعیت واردات تیلاپیا
محمد عرفانی، معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست خراسان رضوی نیز در گفتوگو با صبح توس، در رابطه با خبر ممنوعیت واردات ماهی تیلاپیا، اظهار کرد: در این رابطه هنوز خبر قطعی به ما نرسیده است اما سازمان محیط زیست به جد پیگیر این مسئله بوده تا مانع ورود این ماهی به کشور شود.
وی با تاکید بر اینکه ما کاملا مخالف با ماهی تیلاپیا هستیم، عنوان کرد: علاوه بر بحث زیست محیطی حتی در خصوص خوردن گوشت آن نیز آزمایشات و تحقیقات فراوانی انجام شده که گوشت آن نیز مورد تایید نیست.
تیلاپیا جزء 100 گونه مهاجم و مخرب طبیعت شناخته شده است
عرفانی خاطرنشان کرد: این ماهی بر اساس اعلام جهانی جز 100گونه مهاجم و مخرب طبیعت شناخته شده است که در هر گونه شرایط آب و هوایی می تواند رشد کند و نوسانات مختلف آب را به راحتی تحمل کند.
معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست خراسان رضوی با اشاره به اینکه ما ماهی را به خاطرامگا 3 آن مصرف میکنیم، بیان کرد: در رابطه با ماهی تیلاپیا مقدار امگا 6 آن بسیار بیشتر از امگا 3 است و این منجر میشود به اینکه ما غذایی بی کیفیت و مضر همچون همبرگر خورده باشیم که این خودش آسیب رسان است.
وی به تجریبات گونههای غیر بومی اشاره کرد و بیان داشت: گیاه آزولا در شمال کشور، گونه شانه دار دریای خزر و وضعیت تالاب هامون از فجایعی است که گونههای غیر بومی ایجاد کردهاند.
عرفانی با بیان اینکه تیلاپیا هم از قبیل همین گونهها است، بیان کرد: گونههای غیر بومی در تمامی دنیا منسوخ شده است و دیگر کسی از آنها استفاده نمیکند.
ورود مخفیانه ماهیهای غیر بومی به آبگیرها/ منتظر تبعات بعدی باشید
معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست خراسان رضوی اضافه کرد: متاسفانه اخیرا ماهیهای غیر بومی به طرز نامشخصی وارد برخی آبگیرهایمان شده است که تبعات آن را در آینده خواهیم دید.
وی در پایان یادآور شد: مسئولینی که متولی این موضوع هستند دیگر نمیتوانند شانه خالی کرده و خود را تبرئه کنند چراکه در برخی از اتفاقاتی که رخ داد در دادگاهها و جاهای مختلف عنوان کردند ما این مضرات را نمیدانستیم که این اقدامات را انجام دادیم.
هیچ عذر و بهانهای پذیرفتنی نیست/ مضرات تیلاپیا را همه میدانند
عرفانی با تاکید بر اینکه امروز در مورد تیلاپیا همه مسئولین میدانند، یادآور شد: مسئولین فعلی و متولیان این موضوع باید پاسخگوی تمام مشکلاتی که در رابطه با این ماهی پیش میآید باشند.
از آنجا که مسئولان ممنوعیت ورود تیلاپیا را تنها به مدت سه سال و به دلیل کمک به تولیدکنندگان داخل عنوان کردهاند بنابراین این سوال هنوز مطرح است که آیا مضرات این ماهی جلوی واردات را گرفته است یا حمایت از تولیدکنندگان؟ و آیا بالاخره میشود این ماهی را مصرف کرد یا خیر؟
با این حال کارشناسان این حوزه معتقد هستند تولیدکنندگان نیز باید به شیوههای مدرن تولید مبادرت داشته و ماهیهایی همچون قزل آلا را که رقیب اصلی تیلاپیا است به شکل فیله و بدون استخوان تحویل بازار دهند تا مردم به خرید آن رغبت بیشتری داشته باشند.
گزارش: سارا آویشی
دیدگاه شما