به گزارش پایگاه خبری جهادپرس، مدتی است که اوضاع اقتصادی مردم و کشور دچار آشفتگی شده و قیمت کالاهای اساسی و مایحتاج مردم چندین برابر شده، در این میان بازار مسکن نیز از این قافله عقب نمانده و به گفته کارشناسان قیمت آن بیش از صد در صد افزایش یافته است.
همه ما خوب میدانیم که بخش بزرگی از خانوادهها سرپناهی که متعلق به خود باشد ندارند و مجبورند با پرداخت ماهیانه مبلغی به عنوان «اجاره بها» در خانههای دیگران که اصطلاحا به آن صاحبخانه میگویند مستاجر شوند.
شاید تا سال گذشته بسیاری از مستاجران آرزوی خریدن مسکن و خانه دار شدن را به خود نزدیک میدیدند اما متاسفانه با رشد ناگهانی و بی رحمانه قیمت مسکن این آرزو چندین فرسخ از آنها دور تر شده است.
این روزها فصل تابستان از راه رسیده و با تعطیلی مدارس بسیاری از مستاجران به خاطر تمام شدن مهلت قرارداد و یا عدم توانایی پرداخت اجاره مجبور به تخلیه خانههای اجارهای هستند تا شاید با پول کمتر و قیمت مناسبتری بتوانند سرپناهی برای خود و خانوادشان پیدا کنند...
زمزمههای مردم شهر حاکی از این است که قیمت زمین، مسکن و اجاره بها و رهن در همدان گرانتر از بسیاری از استانهای هم جوار است و علاوه بر آن هیچ نظارتی هم بر قیمتها وجود ندارد و به حالت دلبخواهی درآمده است.
به عنوان مستاجر به بنگاههای مختلفی از سطح شهر میرویم تا از نزدیک در جریان احوالات بازار مسکن و اوضاع مستاجران قرار بگیریم.
به بنگاهی در خیابان صدف همدان که از نظر درجه بندی جزء مناطق متوسط شهر است میرویم، وارد بنگاه شده و قیمت اجاره یک واحد کوچک 60 الی 70 متری را از صاحب بنگاه جویا شدم.
صاحب بنگاه که آقایی میان سال است نگاهی به دفترش انداخت و گفت: با توجه به سال ساخت خانه، آسانسور دار بودن و نبودن و متراژ واحد، نرخ اجاره بین 700 هزار تا یک میلیون تومان است که با توجه به میزان بودجه و توانایی پرداختی شما میتوانم واحد مناسب را برایتان معرفی کنم. البته برخی مالکان علاوه بر هزینه اجاره مبلغی را نیز به عنوان ودیعه یا همان پول پیش دریافت میکنند.
«پول» ندارید وقت ما را نگیرید
وقتی نسبت به قیمتها اعتراض کردم و گفتم که توانایی پرداختم بسیار کمتر از این حرف ها است، اظهار داشت: مستاجرانی که توانایی پرداخت ندارند باید به مناطق پایین تری بروند و وقت ما را هم نگیرند چرا که ما تنها یک واسطه هستیم و دخالتی در نرخ اجاره نداریم.
پیش از اینکه از این محل خارج شوم میانگین قیمت رهن کامل را نیز جویا شدم، این مشاور املاک ابراز کرد: قیمت رهن کامل یک واحد با کیفیت متوسط هم بین 60 تا 80 میلیون تومان است.با حالتی مبهوت و دغدغه ای که در گوشه دلم سنجاق شد، بنگاه را ترک کردم.
به سمت مشاور املاکی واقع در شهرک بهشتی میروم، شهرکی که فاصله زیادی با مرکز شهر ندارد و در چند سال گذشته میزان ورود مردم به این منطقه رونق گرفته است. تعداد مساکن مهر و ساخت و ساز در این شهرک بسیار زیاد بوده و مشاوران املاک زیادی در فاصله چند متری از یکدیگر در کوچه و خیابان های این منطقه از شهر قرار گرفته است.
وارد خیابان اصلی شهرک میشوم، چندین بنگاه در کنار خیابانی به نام « 18 متری جهاد» قرار گرفته، وارد اولین بنگاهی که به چشم میخورد میشوم. جمعیت زیادی در داخل بنگاه در حال بگو مگو هستند برخی به دنبال خانه اجارهای، برخی برای رهن و بعضی هم برای خرید و فروش ملک به این محل آمده اند.
اجاره بها 900 هزار تومانی در یک شهرک
به افرادی که برای رهن و اجاره خانه آمده اند لیستی داده میشود که بر روی آن نرخ خانههای اجاره ای نوشته شده است. متقاضیان خانه اجارهای یکی پس از دیگری نگاهی به لیست تهیه شده می اندازند، به نشانه تاسف سری تکان میدهند و به نفر بعدی تحویل میدهند. پس از چند دقیقه نوبتم میشود و بالاخره لیست را در دست میگیرم. نرخ بیشتر اجاره خانهها بین 600 تا 900 هزار تومان است و واحدهایی که نرخ اجاره بهایشان کمتر از 500 هزار تومان است، مبلغ ودیعه 40 تا 50 میلیونی برایشان در نظر گرفته شده است.
یکی از مستاجران که پیرمرد قد خمیده ای است با صدایی لرزان و ناتوان به مشاور املاک گفت: خانهای که در تیرماه سال گذشته با قیمت ماهیانه 400 هزار تومان اجاره کردم امسال نرخ آن به 700 هزار تومان رسیده در حالیکه من کارگر هستم و اوضاع کسب و کارم نسبت به سال گذشته بی رونق تر شده.
وی افزود: عصر ها که از سرکار برمیگردم به تمامی بنگاهها سر میزنم تا خانهای متناسب با توان پرداختم پیدا کنم اما موفق نشده ام. اگر تا 20 روز دیگر خانه ای پیدا نکنم نمیدانم چه سرنوشتی در انتظار همسر و فرزندانم خواهد بود.
پس از او نوبت به گلایه زوج جوانی میرسد که هنوز در اول راه زندگی قرار دارند اما به اندازه چندین سال زندگی خسته و کلافه به نظر میرسند. آن ها هم از وضع نابسامان اجاره ها گلایه مندند و نسبت به آینده خود حس خوبی ندارند.
صاحب بنگاه هم که گوشش از این گلایه ها پر است، خود را بی تقصیر خواند و گفت: هر چه تعداد معاملات بیشتر شود درآمد ما هم بیشتر میشود. گرانی اجاره در دست صاحب خانه است و هیچ واحد نظارتی هم برای آن تعریف نشده است.
از میان جمعیت عبور میکنم، و از بنگاه خارج میشوم. تصمیم میگیرم سری هم به بنگاههای مناطق پایین شهر بزنم.
مستاجری که خانه به دوش شد
به محلهای به نام «کوی جنت» همدان که به پرسی گاز معروف است میروم، ظاهر ساده مردمانی که از کوچههای این محله عبور میکنند و وجود خانه هایی با نمای آجری، گویای زندگی ساده و بی آلایش آنها است. وارد یکی از بنگاههای املاک محله میشوم. صدای گریه خانمی جوان که به همراه همسرش به این بنگاه آمده توجه مرا به خود کرد. آنها قادر به تمدید خانه اجارهای خود نبوده و صاحب خانه اسباب و اثاثیه شان را به بیرون ریخته است. شبها را با وجود داشتن دو فرزند کوچک در پارک میگذرانند واینک به دنبال یک انباری برای ریختن وسایلشان هستند.
افزایش قیمت اجاره بها به این منطقه هم رسیده است و بیشتر مستاجران قادر به تمدید خانههای خود نیستند. در این محله آپارتمان سازی و بلندمرتبه سازی رونق چندانی نداشته و بیشتر خانهها به شکل سنتی و نهایت دو طبقه هستند.
از صاحب بنگاه میانگین قیمت اجاره بها و رهن منزل در این منطقه را جویا شدم. این مشاور املاک اظهار داشت: تا سالهای گذشته با پرداخت ماهیانه 200 هزار تومان و 5 میلیون تومان ودیعه میتوانستید یک خانه اجاره کنید اما اکنون اجاره بها همان خانه به 400 هزار تومان و مبلغ ودیعه نیز تا 10 میلیون تومان افرایش یافته است.
وی افزود: قیمت اجاره توسط مالکان ساختمان تعیین میشود و ما فقط به عنوان واسطه مالک و مستاجر را به یکدیگر معرفی میکنیم.
این صاحب بنگاه با بیان اینکه افزایش قیمت رهن و اجاره مربوط به تمامی نقاط شهر است و پایین شهر و بالای شهر هم ندارد، تصریح کرد: بیشتر مستاجران این منطقه به دنبال خانههای ارزان هستند اما متاسفانه دیگر خانه ارزان پیدا نمیشود.
وی افزود: بخشی از مستاجرانی که قادر به پرداخت اجاره نیستند به روستاها مهاجرت کرده و برخی تعدادی نیز خانه به دوش شدهاند.
هیچ نظارتی بر مبلغ اجاره بها وجود ندارد
این مشاور املاک با انتقاد از اینکه هیچ نظارتی بر روی قیمت ملک و اجاره بها وجود ندارد، اظهار داشت: دولت باید فکری به حال مستاجران کند چراکه اگر اوضاع به همین شکل پیش برود مستاجران مجبور به کانکس نشینی میشوند.
ایجاد شهرک های جدید دوای درد مستاجران است
رئیس اتحادیه مشاوران املاک همدان گفت: تنها راه چاره کمک به مستاجران و خانه دار کردن آن ها ایجاد شهرک های جدید است.
ابراهیم جمالی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در همدان، اظهار داشت: افزایش قیمت اجاره های ساختمانی مستاجران را سردرگم و بلاتکلیف کرده است. مستاجران با قیمت قرارداد قبلی خود قادر به اجاره خانه نیستند.
وی تصریح کرد: وقتی قیمت کلی یک ساختمان چندین برابر افزایش می یابد طبیعی است که نرخ اجاره و رهن آن نیز نسبت به گذشته چند برابر شود.
بازار مسکن به سمت رکود پیش میرود
رئیس اتحادیه مشاوران املاک همدان با بیان اینکه این روزها بازارخرید و فروش مسکن هیچ رونقی نداشته و به سمت رکود پیش میرود، ابراز کرد: تعداد فروشندگان ملک نیز کاهش چشمگیری داشته است.
جمالی با اشاره به اینکه ممکن است رکود بازار سبب ارزانی قیمتها شود، ابراز کرد: اما وقتی قیمت یک ملک تا بیش از 100 درصد افزایش یافته اینکه کاهش قیمت 10 یا 20 درصدی آن چه دردی را دوا میکند؟.
وی با بیان اینکه بیشتر مستاجران در فصل تابستان تصمیم به نقل و انتقال میگرند، ابراز کرد: فصل تابستان از راه رسیده اما بودجه مستاجران کفاف اجاره خانه ای جدید را نمیدهد.
طرحهایی مانند «مسکن مهر» روی کار بیاید
رئیس اتحادیه مشاوران املاک همدان با بیان اینکه باید شهرکهایی جدید ایجاد و طرح هایی مانند مسکن مهر و اجاره به شرط تملیک روی کار بیاید، گفت: این وظیفه دولت است که مستاجران را دریابد و از خانه به دوش شدن آنها پیشگیری کند.
جمالی افزود: در سمت شمال شرق همدان زمین های زیادی وجود دارد که میتواند تبدیل به شهرکهای جدید شود.
وی با انتقاد از اینکه بیشتر مردم صاحبان بنگاه را مقصر افزایش قیمت مسکن میدانند، ابراز کرد: نقش ما فقط به عنوان یک واسطه است و دخالتی در تعیین قیمت و یا کم و زیاد کردن آن نداریم.
نهادی برای نظارت بر قیمتها ایجاد شود
رئیس اتحادیه مشاوران املاک همدان با تاکید بر اینکه خلاء یک نهاد نظارت بر قیمت مسکن و اجاره بها در همدان احساس میشود، تاکید کرد: با ایجاد این نهاد قیمت خانه ها به شکل منطقی و کارشناسی شده در می آید.
جمالی گفت: در حال حاضر تعیین قیمت بر عهده صاحب خانه است و مستاجران هم مجبور به تبعیت از آن هستند.
وی با بیان اینکه برخی صاحب خانه منبع درآمد چندانی ندارند و از طریق اجاره بها امورات زندگی را میگذرانند، اظهار داشت: این صاحب خانهها برای کسب درآمد بیشتر و جبران مشکلات اقتصادی خود قیمت اجاره را افزایش میدهند.
بی ثباتی قیمت در نقاط مختلف شهر
رئیس اتحادیه مشاوران املاک همدان گفت: در یک زمان فاصله و تفاوت قیمت نقاط پایین شهر و بالای شهر بسیار زیاد بود اما این روزها قیمت ها به اندازه ای بی ثبات و دلبخواهی شده که قیمت مناطق پایین تر هم به نقاط بالای شهر نزدیک شده است.
جمالی افزود: تعداد معاملات 3 ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته بسیار کمتر شده که این امر در وضعیت درآمدی ما هم تاثیر داشته است.
وی با بیان اینکه مسئولان باید فکری به حال مستاجران کنند، ابراز کرد: مستاجران دیگری امیدی به خانه دار شدن خود ندارند.
مستاجران «دغدغه» مسئولان شوند
به گزارش تسنیم، سری هم به چندین بنگاه در مناطق بالای شهر همدان زدیم، در این نقاط قیمت اجاره بها به بالای یک میلیون تومان و مبلغ پول پیش نیز به بیش از 100 میلیون تومان رسیده است. امروز مستاجران باید به عنوان دغدغه اصلی مسئولان قرار بگیرند تا شاهد خانه به دوش شدن و کانکس نشینی هم نوعان خود نباشیم. شکل گیری یک واحد نظارتی برای نظارت بر قیمت گذاری املاک چه در امر خرید و فروش و چه در بحث اجاره بها، تاثیر بسیاری بر ساماندهی وضعیت مسکن همدان خواهد داشت.
گزارش از فائزه محمدی
دیدگاه شما