24. آذر 1398 - 9:10   |   کد مطلب: 7874
تاریخ ارزشمند یکی از محلات قدیمی همدان در قالب کتاب "جولان" پیوست دوم دانشنامه استان به چاپ رسید و ماندگار شد.

به گزارش پایگاه خبری جهادپرس، اگرچه شهرها و مردم دنیای کنونی ناچار به دنباله روی از زندگی مدرن هستند اما هیچگاه نمی‌توان پیشینه تاریخی یک ملت را نادیده گرفت و فراموش کرد.

از جمله میراث ارزشمند مردم ما در محلات و کوچه‌های قدیمی تعریف شده و به یادگار مانده است. محلاتی که هنوز از در و دیوار خانه‌هایش  می‌توان صدای شادمانه کودکان، راز و نیاز پدربزرگ‌ها و مادر بزرگ‌ها  را شنید.

از جمله محلات قدیمی و باسابقه همدان که به نوعی بخشی از تاریخ این کهن دیار هم به شمار می آید محله جولان است، محله ای که هنوز ساکنانش به لهجه همدانی صحبت می‌کنند و میزبان  یکی از هیئت های قدیمی همدان به نام هیئت سقاهای جولان است.

محله‌ای که حالا تاریخش به همت پژوهشگران به رشته تحریر درآمده تا برای آیندگان و آنهایی که با پیشرفت دنیای مدرن روز به روز از فرهنگ قدیمی خود فاصله می‌گیرند، همچون گنجی ارزشمند یه یادگار بماند. 

 عضو هیأت علمی دانشکده هنر و معماری استان همدان با بیان این که شهر همدان از دیرباز در دل خود، دَه ‌ها محله‌ی مسکونی را جای داده که بسیاری از آن‌ها اینک نیز واجد همان خصوصیات اولیه هستند، گفت: براساس تحقیقات میدانی و کتابخانه‌ای، حداقل 82 محله و زیرمحله در همدان شناسایی شده‌اند که محله­ی «جولان» از قدیمی‌ترین محلات همدان است.

سعید علی تاجر محله «جولان» را به لحاظ سبقه و تحولات ساختاری در حوزه شهرسازی بسیار مهم قلمداد کرد و افزود: در کتاب جولان برای شناخت بیشتر این محله، سابقه‌ی شکل‌گیری و نظام محله‌ای آن بررسی و ارتباط آن با محلات زیرمجموعه‌اش از نظر گذشته و همچنین تعدادی از خانه‌های قدیمی این محله، از نظر شکل و  ساختار معماری ‌ مطالعـه و تحـلیل شـده اسـت.

وی کتاب «جولان» از تولیدات حوزه هنری همدان را دارای 9 فصل،286 صفحه، در قطع رحلی و از نشر طلایی دانست و تصریح کرد: در این کتاب به موضوعاتی چون بافت‌های شهری فرسوده و چالش‌های پیشِ‌روی آن، سابقه‌ی تاریخی شهر همدان در دوره‌های پیش از اسلام و دوره‌ی اسلامی، سابقه‌ی شکل‌گیری محله، تحولات بیست سال گذشته در محله‌ی جولان، فعالیت‌های اجرایی شرکت بازآفرینی شهری، پروژه‌های تجمیعی در محله‌ جولان، احیای آثار گذشته و تغییر کاربری برخی بناها در محله‌ی جولان و در نهایت به اقدامات انجام‌شده در محله‌ی جولان، کامیابی‌ها، کمبودها و نقصان‌ها پرداخته شده است.

این عضو هیئت علمی دانشکده هنر و معماری همدان، کتاب «جولان» را حاصل تلاش اعضاء هیأت علمی دانشکده­ی هنر و معماری، دکتر محمدابراهیم زارعی، دکتر سعید علیتاجر، دکتر محمدرضا عراقچیان، مهندس محمد پیله‌ور و مهندس خلیل طالع‌اسلامی اعلام کرد و گفت: این کتاب برای تمامی پژوهشگران، مدیران و سایر دست‌اندرکاران برنامه‌های بهسازی و نوسازی شهری، سندی معتبر خواهد بود.

انتهای پیام/742/ش

دیدگاه شما

آخرین اخبار