به گزارش پایگاه خبری جهادپرس، به نقل از مرصادنیوز «تمام دقتمان را کردیم تا داوطلبان را با شرایط قانون انتخابات مطابقت دهیم و آنها را احراز و تائید صلاحیت کنیم چرا که اگر بی دقتی در این زمینه صورت گیرد و انسانی فاقد شرایط وارد مجلس شود، دیگر نمیشود کاری کرد. متأسفانه سازوکار «خودنظارتی» مجلس با نام هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان هم کارآمدی لازم را ندارد»؛ اینها تذکرات صریح آیتالله جنتی، دبیر شورای نگهبان است در باب اهمیت تایید صلاحیتها.
ردصلاحیت گسترده نمایندگان فعلی مجلس هم گواهی روشن بر این تذکرات است که نشان دهنده عملکرد هیات مذکور است؛ هیاتی که اگر کارش را به درستی انجام داده بود شاید امروز این اتفاق نمیافتاد.
اما این موضوع به اینجا ختم نمیشود و سلامت مجلس و محبوبیت آن را هم در افکار عمومی با تنزل قابل توجهی روبرو کرده است.
ردصلاحیت تعداد زیادی از نمایندگان نشان دهنده عملکرد نامناسب هیات نظارت بر نمایندگان است
حجت الاسلام سیدجواد حسینی کیا در گفتگو با خبرنگار مرصادنیوز، اظهار داشت: هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان در دو حوزه پیشگیری و برخورد می تواند فعالیت جدی داشته باشد که پیشگیری مقدم است.
عضو مجمع نمایندگان استان کرمانشاه بیان کرد: برهمین مبنا مقدم بودن پیشگیری سبب می شود تمهیدات لازم را به وجود آورد و به نمایندگانی که احتمال خطا دارند تذکرات لازم را بدهند.
حجتالاسلام حسینی کیا عنوان کرد: از سوی دیگر به افرادی که تخلفاتی دارند یا شکایتی از آنها شده، تذکر لازم داده شود و ظرفیت هایی که قانون برای برخورد داشته ابلاغ کند.
وی افزود: این گونه که از عملکرد این هیئت مشخص است تدابیر لازم را در هردو بخش نداشته اند لذا تعداد زیادی از نمایندگان مجلس رد صلاحیت می شوند هرچند این ظرفیت بوده که رد صلاحیت انجام نشود و پیشاپیش باید تمهیدات لازم دیده می شد.
هیات نظارت بر رفتار نمایندگان اختیارات لازم را ندارد
عبدالرضا مصری، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مرصاد اظهار داشت: فرمایشات آیتالله جنتی صددرصد به جا است و هیئت نظارت آن ابزار لازم از نظر قانونی برای برخورد با نمایندگان را ندارد.
وی افزود: در قانون آمده اگر تخلفی توسط نماینده ای انجام شود یا فردی شکایتی کرد هیئت نظارت بررسی کند که این شکایت در راستای وظایف نمایندگی بوده یا خارج از وظایف که اگر تشخیص داد جز وظایف نمایندگی بوده مراتب را به دادگاه مربوطه اعلام می کند در غیر این صورت دادگاه درباره نماینده مثل سایر مردم تصمیم گیری خواهد کرد.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: در قانون اساسی و قوانین جاری اختیاری به هئیت نظارت بر رفتار نمایندگان داده نشده چون رای مردم پشتوانه نماینده است و در چهار سال نمایندگی مصونیت دارد، اما این مصونیت در دستگا قضایی تنها به وظایف نمایندگی برمیگردد و قانون گذار نظارت و اظهارنظری درباره مسائل کشور ندارد.
مصری تصریح کرد: اگر نماینده ای تخلف کرد این در محکمه قضایی بررسی می شود و هیئت نظارت غیر از اظهار نظر اختیار برخورد با نماینده یا محرومیت نماینده در نطق در مجلس یا حق اظهارنظر را ندارد بلکه تنها تشخیص دهنده است که آیا کار نماینده بر مبنای قانون در حیطه وظایف نمایندگی است یا خارج از آن.
وی بیان داشت: هم در مورد قانون انتخابات و هم هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان اظهارنظرهای درستی از سوی آیتالله جنتی، کدخدایی و سایر اعضا شورای نگهبان مطرح می شود.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: یکی از وظایف اصلی مجلس آینده تدوین قانونی روشن برای مشخص کردن اختیارات هیئت نظارت در برخورد با نمایندگان متخلف است.
مصری گفت: قانون انتخابات در این باره ایرادات زیادی شامل کاندیداتوری، مراحل اجرایی، مراحل تائید صلاحیت، تبلیغات ها، شفافیت مالی مخصوصا شام و ناهار دادن ها و پول پاشی ها در قالب ورود پولهای کثیف دارد بنابراین نیازمند وضع قانون متقن و محکم هستیم که با متخلفین در هر مرحله از انتخابات برخورد شود.
وی افزود: در حال حاضر شاهد این هستیم همه دورهها اندازه پوسترهای تبلیغاتی و محل نصب مشخص می شود، اما مورد بی توجهی قرار می گیرد.
این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه با هزینه کردن پولهای کثیف و شام و ناهار دادن ها در رستورانهای بزرگ و تالارها برخورد نمی شود، بیان کرد: باید قانون را به طریقی اصلاح کنیم که در هر مرحله ای از انتخابات امکان برخورد وجود داشته باشد. قاعدتا فرد متخلف که قانون را رعایت نمی کند، نمی تواند قانون گذار شود.
مصری با بیان اینکه همه اظهارنظرهای آیت الله جنتی به حق است، گفت: در حوزه انتخابات خلا قانونی وجود دارد به گونه ای که یا قانون برای برخورد با این موضوعات وجود ندارد یا ضعیف است یا دستگاه هایی که باید نظارت کنند بعد انتخابات به هیچ کدام از تخلفات رسیدگی نمی کنند.
وی عنوان کرد: امیدواریم مجلس آینده اینها را قانونمند کند و برای تخلفات احتمالی مجازات تعیین کند.
نایب رییس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: باید شرایطی ایجاد شود که 6 ماه پیش از برگزاری انتخابات ثبتنام و تائید صلاحیتها انجام شود و کاندیداها تکلیف خود را بدانند نه اینکه تا روز انتخابات همچنان تکلیف عده ای روشن نباشد که البته این ها مصادیق خلا قانونی است.
مصری افزود: باید این تجریات به کارگیری شود و درمجلس آینده این دو موضوع قانونی شود تا هم برای مردم روشن شود و هم مسئولین تکلیف خود را بدانند.
بر اساس این گزارش، تشکیلات هیات نظارت بر رفتار نمایندگان تا کنون عملکرد قابل قبولی نداشته و وجود خلاءهای قانونی هم در این خصوص بی تاثیر نبوده است و برای اثرگذاری نیازمند یک بازنگری جدی است.
انتهای پیام/
دیدگاه شما