23. ارديبهشت 1399 - 12:57   |   کد مطلب: 8763
کارشناس ارشد ژئوفیزیک گفت: شهر تهران از گسل های محلی کوچکی تشکیل شده است که می توان به گسل های ونک، تلویزیون، داوودیه، تخت طاووس، نیاوران، لویزان، جنت آباد شمالی، باغ فیض، فرحزاد عباس آباد، نارمک، چیتگر، طرشت، ولنجک، اوین، سوهانک و ... اشاره کرد که تماما می‌توانند بستر یک زلزله را برای تهران آماده کنند.

به گزارش پایگاه خبری جهادپرس،  محمود اسدیان،کارشناس زمین شناسی و زلزله‌شناس در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا با اشاره به زلزله تهران، اظهار کرد: زلزله پدیده ای است که بشر از گذشته همواره با آن مواجه بوده است. پدیده ای که همراه با ابهام، استرس و اضطراب و حوادث تلخ و ناگوار است.

وی با اشاره به قدیمی‌ترین زلزله تهران، گفت: قدیمی‌ترین زلزله‌های شناسایی شده در تهران مربوط به 4 هزار سال پیش از میلاد مسیح است که محققان براساس یافته های باستان شناسی به رخداد آن پی برده اند. با گسترش دانش و ثبت وقایع در هزاره اخیر و نتایج تحقیقات زلزله های مختلفی در سالهای مختلف به ثبت رسیده است که به مهمترین موارد آن اشاره می شود.

سال

بخش

گسل

اندازه

۳۰۰ پیش از میلاد

ری

پارچین، ری

۷٫۶

۷۴۳ میلادی

دروازه خزر

گرمسار

۷٫۲

۸۵۵ میلادی

ری

کهریزک

۷٫۱

۹۵۸ میلادی

طالقان

مشاء

۷٫۷

۱۱۱۷ میلادی

کرج

تهران

۷٫۲

۱۶۶۵ میلادی

دماوند

مشاء

۶٫۵

۱۸۱۵ میلادی

دماوند

مشاء

نامعلوم

۱۸۳۰ میلادی

دماوند

مشاء

۷٫۲

وی یادآور شد: گسل مشا قریب به 200 کیلومتر طول دارد که در جنوب رشته کوه البرز و در راستای تقریبا شرقی غربی قرار دارد. این گسل از شمال شهر تهران گذر کرده و در شمال شهر پردیس با گسل شمال تهران تقاطع دارد. گسل شمال تهران نیز با طول تقریبا 90 کیلومتر تا محدوده کن ادامه دارد و فعالیت گسل مشا از لحاظ ارتباط با گسل شمال تهران و توانایی تحریک این گسل نیز بسیار مهم است.

اسدیان در ادامه با بیان جزییات جدیدی از گسل مشا فشم، عنوان کرد: آخرین رخداد مهم گسل مشا مربوط به 190 سال گذشته است. فعال شدن گسل مشاء از نظر حائز اهمیت بوده که یکی از مهمترین گسل های اطراف تهران با سوابق زلزله های بالای 7 ریشتر به شمار می آید و محدوده های شهری بسیاری بر روی این گسل بنا شده اند.

این استاد زلزله شناسی تأکید کرد: از دیگر گسل های مهم اطراف تهران می توان به گسل 20 کیلومتری ری نیز اشاره کرد. در تصویر زیر موقعیت گسل های مهم اطراف تهران قابل مشاهده است.

کارشناس زمین شناسی همچنین با اشاره به گسل های موجود در شهر تهران، تهران را آبستن بلای طبیعی دانست و بیان کرد: شهر تهران از گسل های محلی کوچکی تشکیل شده است که می توان به گسل های ونک، تلویزیون، داوودیه، تخت طاووس، نیاوران، لویزان، جنت آباد شمالی، باغ فیض، فرحزاد عباس آباد، نارمک، چیتگر، طرشت، ولنجک، اوین، سوهانک و ... اشاره کرد.

وی اضافه کرد: کشور ما ایران در مجموع بسیار لرزه خیز است و گسل های بسیاری در آن فعال هستند. در ادامه موقعیت مهمترین گسل های کشور آورده شده است.

 

گسل مشافشم هنوز پایدار و فعال است

کارشناس ارشد ژئوفیزیک با تبیین آخریم وضعیت گسل مشا فشم در تهران، تصریح کرد: با توجه به حدود 80 پس لرزه‌ای که پس از زلزله5.1 نوزدهم اردیبهشت ماه ثبت شده است می توان گفت گسل مشاء هنوز به وضعیت پایدار نرسیده است و در حالت فعال می باشد که این موضوع خود زنگ خطری برای جامعه می باشد. البته هنوز نمیتوانیم به جرات بگوییم این زلزله های کوچک و حتی زلزله 5.1 ریشتر پیش لرزه یک رخداد بزرگتر نیستند.

وی با ترسیم وضعیت « تهران پس از زلزله»، پایتخت را نیازمند نگاه جدی مسئولان دانست و خاطرنشان کرد: متاسفانه تهران پس از زلزله با وضعیت موجود، تصویر زیبایی را در ذهن متبادر نمی کند. زمانی که همچنان بافت فرسوده در مرکز شهر تهران خودنمایی می کند و یا هر روز بر تعداد برج های بلند مرتبه در کوچه های باریک شمال تهران افزوده می‌شود چه توقعی می توان داشت از تهران پس از زلزله. این ها تنها بخشی از مشکلاتی است که مربوط به تخریب های لحظات ابتدایی زلزله می باشد. به طور قطع پس از زلزله آسیب جدی به زیرساخت ها وارد خواهد شد. لوله کشی های فرسوده آب و گاز باعث حوادث بسیاری خواهد شد. شاید بسیاری از افرادی که از عمق فاجعه زلزله تهران با خبر هستند، ترجیح دهند در همان لحظات اولیه زلزله جان خود را از دست داده و شاهد فجایع بعد از آن نباشند.

نقش استان‌های معین تهران در زلزله

وی گفت: از جمله اتفاقات خوبی که در چند سال اخیر رخ داده است تعیین استان های معین برای مناطق 22گانه شهر تهران و شهرستان های اطراف تهران است. قطعا زلزله تهران با توجه به شدت و محل وقوع بر روی استان های مجاور نیز تاثیر گذار خواهد بود و شاید خود این استان ها نیز نیاز به امداد رسانی داشته باشند. با توجه به عمق فاجعه تهران باید مدل های مختلف بررسی و استراتژی های لازم تعیین شود و در زمان حادثه مدیریت بحران در سطح ملی به طور جدی وارد عمل شود و تصمیمات لازم را اتخاذ نماید.

این کارشناس زلزله تصریح کرد: در اینکه زلزله تهران روزی اتفاق خواهد افتاد هیچ شکی نیست و تنها زمان آن مشخص نیست. از همین حالا باید به فکر آن روز بود و اقدامات پیشگیرانه را انجام داد. قطعا جلوی رخداد زلزله را نمیتوان گرفت اما می شود از آسیب های آن کاست. متاسفانه پس از هر زلزله تا مدت محدودی نگاه ها به حساسیت موضوع جلب می شود ولی خیلی زود فراموش شده و هیچ اتفاق بنیادینی در راستای کاهش آسیب های زلزله نمی افتد. امیدواریم مسئولین امر و مردم با حساسیت بیشتری با این موضوع برخورد کنند و بحث فرهنگ سازی در این زمینه مستمر باشد.

انتهای پیام

برچسب‌ها: 

دیدگاه شما

آخرین اخبار