10. تير 1399 - 13:33   |   کد مطلب: 9176
نایب رئیس اول اتحادیه صنف مشاوران املاک با بیان اینکه مصوبه ستاد کرونا لازم الاجراست و همه باید رعایت کنند و با متخلفات برخورد می‌شود، گفت: مالیات بر خانه‌های خالی می‌تواند در کنترل اجاره بهاء مسکن تاثیر مثبت داشته باشد البته بانک‌ها بزرگترین سوداگر بازار مسکن هستند و بخشی از خانه‌های خالی متعلق به آنهاست.

به گزارش پایگاه خبری جهادپرس، حسام عقبایی، نایب رئیس اول اتحادیه صنف مشاوران املاک در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا، درباره تحولات اخیر در بازار مسکن و اجاره‌بها اظهار کرد: قیمت مسکن در سال جاری افزایش یافته و این موضوع قابل کتمان نیست. قیمت در شهرهای بزرگ تا سقف نرخ تورم و شهرهای متوسط و کوچک زیر خط نرخ تورم افزایش داشته است. در بخش اجاره‌بها هم در شهرهای بزرگ نزدیک نرخ تورم و شهرهای متوسط کمتر از نرخ تورم بالا رفته ولی در شهرهای کوچک خیلی شاهد افزایش اجاره بهاء نبودیم.

 

بخشی از خانه‌های خالی در دست بانک‌هاست

به گفته وی، کمبود و عدم ارائه زمین، افزایش قیمت مصالح ساختمانی و مزد کارگر، افزایش نرخ صدور پروانه‌های ساختمانی، نبود تعادل بین عرضه و تقاضا، سوداگری در بالا رفتن قیمت مسکن موثر بودند.

نایب رئیس اول اتحادیه صنف مشاوران املاک در مورد نقش و ورود بانک‌ها به بخش مسکن، گفت: بانک‌ها بزرگترین سوداگر بازار مسکن بودند و هستند و بر خلاف قانون بانکداری وارد شبکه عرضه و تقاضا و باعث افزایش قیمت مسکن در کشور شدند. امروز بخشی از خانه‌های خالی در کشور متعلق به بانک‌ها است و امیدوارم بانک مرکزی، شورای پول و اعتبار و وزارت اقتصاد، بانک‌ها را ملزم به فروش این اموال به فوریت کنند.

 

دولت یازدهم هیچ اقدامی برای بخش مسکن انجام نداد

عقبایی در مورد عملکرد دولت تدبیر و امید در بخش مسکن، گفت:دولت یازدهم کارنامه قابل قبولی ندارد و عملا گامی برای بخش مسکن برنداشتند. آقای عباس آخوندی وزیر وقت راه و شهرسازی مسکن مهر را مزخرف تلقی کردند و از در روز رای اعتماد از اجرای مسکن اجتماعی سخن گفتند اما در زمان تودیع خودشان اعلام کردند افتخارم این هست که حتی یک واحد مسکونی تولید نکردم و نساختم.

وی تصریح کرد: وقتی در دولت دوازدهم، آقای اسلامی در وزارت راه و شهرسازی مشغول شدند اقدامات خوبی انجام داد و زیر ساخت‌های خوبی ایجاد کرد که امیدوارم 70درصد این ریل گذاری که در وزارت راه و شهرسازی شده در یک ساله اخیر محقق و برنامه‌های تعیین شده اجرای شود.

 

مصوبه ستاد مقابله کرونا برای تعیین سقف لازم الاجراست

نایب رئیس اول اتحادیه صنف مشاوران املاک در مورد مصوبه ستاد مقابله با کرونا برای تعیین سقف افزایش اجاره بهاء، گفت: مصوبه خوبی تصویب شد که بر اساس آن حداکثر افزایش میزان اجاره مسکن در شهر تهران 25درصد، شهرهای کلان 20درصد و شهرهای کوچک 15درصد تعیین شد و دیروز (دوشنبه 9 خرداد ماه) لازم الاجراست.

عقبایی این مصوبه را برای مستاجران خوب دانست و بیان کرد: مشاوران املاک سراسر کشور  می‌بایست نسبت به اجرای این مصوبه اقدام کنند. مستاجران هم که سابقه اجاره نشینی دارند قیمت اجاره‌بهای واحدشان مشخص و معین است و می‌بایست این سقف رعایت شود. صاحبخانه‌ها هم اگر نسبت به اجرای این قانون اقدام نکند؛ حتما مراجع قضایی برخورد کرده و نسبت به کنترل قیمت نظارت لازم را خواهند داشت.

وی تاکید کرد: این مصوبه تا پایان کرونا و زمانی که وزارت بهداشت وضعیت را سفید اعلام کند، لازم الاجرا است، البته دولت باید به فکر پسا کرونا هم باشد. الان برنامه‌هایی مانند ارائه تسهیلات بانکی به مستاجران مطرح است و قرار  شد این موضوع در ستاد مقابله با کرونا بررسی شود.

نایب رئیس اول اتحادیه صنف مشاوران املاک افزود: می‌بایست تسهیلات بدون کامزد و یا حداقل با کارمزد بسیار کم به مستاجران با فوریت داده شود.

 

برخورد قهری پاسخگوی حل مشکل نیست اما...

عقبایی در خصوص اینکه کارشناسان منتقد تصمیات دستوری دولت هستند و آن را ناکارآمد می‌دانند؛ اظهار کرد: بحث تعزیراتی و برخورد قهری و قضایی در همه شرایط پاسخگوی حل مشکل نیست ولی برخی مواقع شرایط کشور بحرانی و خاص است و حتی در کشورهای توسعه یافته که مشکل مسکن و اجاره ندارند هم در این شرایط قوانین این چنینی و مالیات بر عاید مسکن و خانه‌های خالی تعیین و استفاده می‌کنند.

وی افزود: هر چند باید تولید مسکن افزایش یابد و بین عرضه و تقاضا تعادل و توازن برقرار شود تا عدالت در توزیع مسکن شکل بگیرد ولی در شرایط خاص فعلی ایجاب می‌کند این گونه دستورات گرفته شود و تعیین سقف افزایش می‌تواند به مستاجران کمک کند و نظمی در بازار اجاره ایجاد شود.

نایب رئیس اول اتحادیه صنف مشاوران املاک در مورد میزان و معیار تعیین مبلغ اجراه بهاء گفت: براساس مبلغ اجاره نامه‌های سال گذشته تعیین خواهد شد.

عقبایی با تاکید بر اینکه  مشاوران املاک باید نسبت به اجرای این قانون محکم و قوی عمل کرده و خطا نکنند، گفت: اجاره نشین‌ها می‌دانند در سال گذشته چه میزان اجاره‌بها پرداخت کردند و باید مصوبه ستاد مقابله با کرونا را اجرا کنند؛ البته موجران هم مکلفند نسبت به اجرای این قانون اقدام  و تمکین کنند.

وی در مورد اینکه اگر صاحب‌خانه‌ها اقدام نکردند و مستاجران را تحت فشار قرار دادند، پاسخ داد: مطمئنا مراجع قضایی به این موضوع ورود کرده و رسیدگی خواهند کرد. مطمئنا مستاجران نباید زیر بار این قضیه بروند و قانون هم فرصت را فراهم کرده و این اختیار به آنها داده است.

نایب رئیس اول اتحادیه صنف مشاوران املاک خاطرنشان کرد: اگر قراردادی بدون اجرای تعیین سقف قرارداد بسته و تخلفی شود، تعدادش بسیار کم خواهد بود و بخشنامه و یا دستورالعملی ابلاغ شده بوده، امکان دور زدن آن وجود داشت ولی مصوبات ستاد مقابله با کرونا در قالب قانون و لازم الاجرا است.

عقبایی توضیح داد: قانون به مستاجر قدرت داده است و اگر موجری حتی واحد مسکونی خودش به فرد دیگری اجاره دهد، چون سابقه آن وجود دارد، نمی‌تواند بیشتر از 25درصد در شهر تهران میزان اجاره را افزایش دهد؛ خصوص اینکه الان اخذ کد رهیگیری اجباری است و متخلفات قابل شناسایی هستند؛ از سوی دیگر سازمان مالیاتی و سازمان‌ها نظارتی می‌تواند نسبت به تخلف مشاور املاک و یا مالکان خانه پیگیری انجام دهند و برخورد کنند.

این فعال بازار مسکن با اشاره به اینکه کد رهگیری در قراردادهای خرید و فروش و اجاره اجباری شده است، اظهار کرد: اگر قرار شد تسهیلاتی هم به مستاجران داده شود براساس قالب کد رهگیری است و رئیس جمهور به وزارت صمت دستور داد دسترسی به سامانه سامانه املاک و مستغلات برای وزارت راه و شهرسازی فراهم شود.

نایب رئیس اول اتحادیه صنف مشاوران املاک گفت: مشاوران املاک باید کلیه قراردادهایی برای اجاره بها می‌نویسند با کد رهگیری باشد و اگر قراردادی در سامانه کد رهگیری ثبت نشود تخلف است و اتحادیه مشاوران املاک با متخلفان برخورد کرده و موضوع را پیگیری خواهیم کرد.

 

مسکن استیجاری اجرا شود

وی با اشاره به مسکن استیجاری گفت: لازم است دولت برخی مسکن‌هایی که ساخته شده و آماده بهر‌ه‌برداری است را به شبکه مسکن استیجاری وارد کند که این طرح عملیاتی شود و اجرای این طرح در بلند مدت باید جزو برنامه‌های اصلی دولت برای ساماندهی مستاجران باشد. اگر اجرای این طرح‌ها با عزم جدی انجام شود، مطمئنان می‌تواند در کنترل اجاره بهاء کارا باشد.

عقبایی توضیح داد: قرار شد وزارت راه و شهرسازی تعدادی از مسکن هایی که تولید شده را وارد شبکه اجاره کند و طرح مسکن استیجاری را به صورت جدی را با همکاری تولید کنندگان پیگیری کند که امیدواریم اجرایی شود البته سازوکار آن دیده شده و می‌تواند به بازار اجاره کمک کند.

 

اجاره پشت‌بام و اسکان دو خانوار در یک واحد مسکونی شایعه است

نایب رئیس اول اتحادیه صنف مشاوران املاک با بیان اینکه اجاره پشت‌بام و اسکان دو خانوار در یک واحد مسکونی صحت ندارد و شایعه است، گفت: این موارد برای بزرگنمایی مشکلات اجاره نشینی در کشور است و چنین چیزی وجود ندارد؛ در سطح شهر تهران و شهرستان‌ها این موضوع را بررسی کردیم و موردی وجود نداشت و رسانه‌های بیگانه دونبال سوءاستفاده از این موضوع هستند.

 

مالیات بر خانه‌های خالی سریع‌تر اجرا ‌شود

وی در مورد اجرای مالیات بر واحدهای مسکونی خالی گفت: مطمئنا اجرای این قانون دارد که 5 سال پیش به توصیب رسیده است تاثیر زیادی بر بازار اجاره مسکن دارد. الان سامانه آن هم آماده شده و در اختیار سازمان مالیاتی قرار گرفته است و باید هر چه زود و سریع‌تر این قانون اجرایی شود.

عقبایی اضافه کرد: مطمئنا اگر مالیات بر خانه‌های خالی اجرا شود می‌تواند  در ایجاد توازن و کنترل قیمت اجاره بهای مسکن موثر باشد و با سوداگران مقابله کند، البته باید میزان مالیات آن بسیار بالا باشد که انگیزه برای مالکان نداشته باشد باشد که بخواهند مالیات خودشان را با اجاره بها پرداخت کنند؛ البته این مالیات باید تصاعدی افزایش یابد و فرد از خالی نگه داشتن واحد مسکونی ضرر زیادی کند و مجبور شود آن را وارد بازار مسکن کند.

نایب رئیس اول اتحادیه صنف مشاوران املاک تاکید کرد: اجرای مالیات بر خانه‌های خالی می‌تواند موثر باشد زیرا امروز2 میلیون و 500 هزار واحد مسکونی خالی در کشور وجود دارد که اگر حتی  70درصد آن وارد شبکه شود باعث کاهش شدید اجاره بها خواهد شد و وزارت اقتصاد باید در اجرای آن تسریع داشته باشد و همین الان هم خیلی دیر شده است.

 

انتهای پیام

دیدگاه شما

آخرین اخبار