8. شهريور 1396 - 22:54   |   کد مطلب: 5082
مغازه‌داران تهرانی می‌گویند مردم مواد غذایی پرچرب را دوست دارند و بیشتر از آنها می‌خرند. ماست پرچرب، شیر پرچرب، پنیر پرچرب چرا؟ شاید برای اینکه خوشمزه‌تر هستند و شاید برای اینکه هنوز فرهنگ‌سازی مناسب برای مصرف‌کنندگان مواد غذایی در زمینه ضرر ناشی از این چربی‌ها صورت نگرفته است.

به گزارش پایگاه خبری جهادپرس،چربی‌ها غذا را خوش‌طعم می‌کنند آیا شما حاضرید بهای این خوش‌طعمی را در بیمارستان باهزینه‌های سنگین برای تشخیص گرفتگی عروق و جراحی‌قلب بپردازید ویا هنوز به میانسالی نرسیده همیشه یک کیسه دارو همراهتان باشد و از درد های مختلف بنالید.  
چربی‌ها کالری زیادی به بدن می‌رسانند و ما در قرن ماشین دیگرآن‌قدر فعال و پرجنب و جوش نیستیم که این چربی‌های اضافه را بسوزانیم.
قبلا که در روستاها زندگی می‌کردیم کارهای سنگین زیادی از کاشت و داشت و برداشت در مزرعه‌های سبز و پیاده‌روی‌های طولانی در تپه و ماهور ها نمی‌گذاشت این کالری یا انرژی اضافی تبدیل به چربی شود و ما را چاق کند و به حجم شکم ما به گونه‌ای نازیبا بیفزاید. آن زمان  از ماشین خبری نبود هر کاری بود با بکار گرفتن عضله های مختلف بدن  و دست و پا انجام میشد،رخت‌ و ظروف با دست شسته می‌شدند، تازه مسافت زیادی را تا رودخانه طی می‌کردند و بعد ظرف‌ها و رخت‌های سنگین شسته شده را با زحمت تا خانه میبردند تازه رخت ها گاهی تا بالای پشت‌بام برای پهن کردن روی بند می‌بردند .خانم ها هم در کشاورزی کمک مرد خانه بودند و هم کارهای  زیاد خانه راانجام میدادند  اگر الان گوشت چرخ کرده آماده میخریم و یا در خانه با فشار یک دگمه گوشت را له میکنیم  آنزمان گاهی بیش از یک ساعت جدال دست و هاون سنگی گوشت را له میکرد تمام این کارهاهم انرژی می‌خواست و هم چربی اضافی غذا برای این فعالیت‌ها سوزانده می‌شد ولی حالا همان چربی اضافه که هر گرمش 5/2 برابر سایر مواد غذایی انرژی دارد با مصرف غذاهای چرب باعث مشکلات عدیده‌ای برای بدن می‌شود خصوصا اگر این چربی ها حیوانی و اشباع شده باشد مثل چربی گوشت و چربی انواع لبنیات.
چاقی و اضافه وزنی که بابت همین غذاهای چرب و پر کالری دامن‌گیر ما می‌شود هم برای خودمان مشکل ایجاد می‌کند و احتمال ابتلا به بیماریهای زیادی را در ما افزایش میدهد و هم در مجموع برای جامعه و کشورهزینه‌هایی در بر دارد.متاسفانه با توجه به هزینه های بالا      گاهی تنها افراد متمکن توان پرداخت صورت حساب خدمات بیمارستانی و جراحی را   دارند و بخش دیگر جامعه که توانایی مالی ندارند یا جان خود را از دست می‌دهند و یا پشت نوبت عمل جراحی دچار معلولیت های مختلف مي‌‌شوند.
 در ايران بيماري هاي قلب و عروق و مرگ و مير ناشي از آن در حال افزايش است بطوري كه آمار (گواهي فوت) نشان مي دهد در فاصله سال هاي 1342 تا 1369 مرگ ناشي از اين بيماري 20 درصد افزايش داشته است.
 بررسي سيماي مرگ در استان ها كه توسط وزارت بهداشت در سال 1380 انجام شده است حاكي از آن است كه ميزان مرگ ناشي از سكته هاي قلبي و مغزي در 18 استان كشور درسال 1350، 42 در صد هزار بوده و در سال 1380 به 148 در يكصد هزار مرگ افزايش يافته است. همين بررسي نشان داده است كه موارد مرگ به علت بيماري هاي قلبي و عروقي در سال 1380، 35% و بالاترين علل مرگ و مير بوده است. به بيان ديگر، مرگ از بيماري هاي قلب و عروق درسال 1380، 330 نفر در روز و 120 هزار نفر در سال بوده است و از اين تعداد، 173 نفر از بيماري هاي عروق كرونر و 97 نفر به علت عوارض مختلف فشارخون مرده اند. كلسترول و تري گليسيريد بالاتر از 200 ميلي گرم در دسي ليتر به عنوان يك عامل خطر براي آترواسكلروزيس محسوب مي گردد. وضعيت كلسترول، بالاتر از 200 ميلي گرم كه عامل خطر براي ابتلا به بيماري هاي قلبي و عروقي مي باشد، براساس نتايج بررسي ملي سلامت و بيماري در سال 1378 به تفكيك استان هاي كشور
نشان داد که بالاترين ميزان شيوع كلسترول بالاتر از 200 ميلي گرم در استان يزد (2/55 درصد) و پس از آن در تهران (1/36 درصد) و زنجان (35 درصد) و اصفهان (9/32 درصد) است بطور كلي در اكثر استان هاي كشور افزايش ميزان كلسترول خون قابل توجه است.
عدم رعايت تغذيه صحيح مي تواند باعث افزايش بروز عوامل خطرساز بيماري هاي قلبي و عروقي (كلسترول، فشارخون بالا و ... ) گردد. مصرف بيش از مقادير توصيه شده چربي ها به ويژه چربي هاي حيواني كه حاوي مقادير زياد اسيدهاي چرب اشباع شده مي باشد، از مهم ترين دلايل بروز بيماري هاي قلبي و عروقي است.
 
بررسی های مختلف ثابت کرده است  شیوع دیابت در هر جامعه‌ای با میزان چاقی در آن جامعه مرتبط است و افراد چاق بیشتر در معرض بیماری دیابت نوع 2 هستند. افراد چاق بیشتر در معرض خطر بیماری‌های قلبی و عروقی قرار می‌‌گیرند بنابراین ناتوانی‌های مرتبط با بیماری‌های مزمن قلب و عروق آنها را رنج می‌دهد. بیماران مبتلا به فشارخون نیز اغلب چاق هستند و در معرض عوارض ناشی از آن و سکته‌های مغزی هستند. راستی چرا، طعم غذا را به سلامت بدنمان ترجیح می‌دهیم. درست است چشم‌پوشی از بعضی از لذایذ سخت است ولی اگر ما از ابتدا در خانه از انواع غذاهای کم چرب استفاده کنیم حداقل کودکانمان را با موادغذایی کم‌چرب عادت بدهیم و ضرر اینگونه غذاها را به آنان بگوییم کم‌کم فرهنگ مصرف غذاهای چرب کاهش می‌یابد.  خوشبختانه صنایع غذایی کشور در راستای سلامت جامعه  تولید مواد غذایی کم‌چرب را در دستور کار دارند اگر مردم همچنان مشتاق پرچرب ها باشند آنها  کم‌کم رغبت خود را به تولید و طراحی روش‌های جدید برای کاهش چربی از دست می‌دهند. به فکر تلاش‌های زیادی هستم که با تعامل با کارخانه‌های صورت گرفته تا آنها نسبت به فرموله کردن اینگونه غذاهای اقدام کنند ولی اکنون بررسی میدانی نشان می‌دهد که هنوز مردم بیشتر خریدار پرچرب‌ها هستند. با شیوع روبه تزاید بیماریهای مرتبط با تغذیه، کشورنیاز مند سیاست های جدید قیمت گذاری‌ در زمینه محصولات  غذایی است. تغییر قیمت‌ها به نفع انواع غذاهای صنعتی آماده و نیمه آماده  کم چرب ، کم نمک ، و کم شکر  و محصولات  غذایی بدون ایزومر ترانس و افزایش قیمت پرچرب ها ،شیرین تر ها و شورها  خود می‌تواند نقش موثری در انتخاب غذای سالم تر توسط مردم داشته باشد . علاوه براین  فرهنگ‌سازی برای تشویق مردم برای خرید غذاهای سالم تر  از طریق رسانه‌های همگانی و خصوصا صدا و سیما و استفاده از مواد اولیه کم چرب و کم نمک ،حذف کامل روغن جامد و کره در برنامه‌های آموزش آشپزی شبکه‌های مختلف سیما استفاده از شیر و ماست کم‌چرب و پنیرهای کم‌نمک و کم‌چرب، در این برنامه‌های با تاکید مجریان به انتخاب صحیح فرآورده ها و مواد اولیه در آشپزی میتواند بسیار تاثیر گذار باشد خصوصا از این جهت  که بینندگان آن اغلب خانم‌های خانه‌دار هستند اختصاص یارانه به تولید کنندگان این گونه محصولات همسو با سلامت با توجه به هزینه های سنگینی که دولت در بخش درمان متحمل میشود مسلما اقدامی انسانی و مقرون به صرفه است. 
 
 

دیدگاه شما

آخرین اخبار