1. ارديبهشت 1399 - 10:17   |   کد مطلب: 8569
گزینش اقتصاد سرمایه داری غیر مولد و وابسته به نفت، از دوره سازندگی تاکنون برای اقتصاد ایران نه تنها شکوفایی و پیشرفتی به دنبال نداشته است بلکه سبب گسترش اشرافی گری، فاصله عمیق طبقاتی، تکاثر اقتصادی، اختلاس ها و رانت های میلیاردی شده است.

به گزارش پایگاه خبری جهادپرس،به نقل از راه آرمان، واژه تکاثر از ریشه کَثَرَ و به معنی مباهات و فخرفروشی به سبب کثرت مال، اولاد و مقام است، اما آنچه که در این مبحث قابل توجه همگان قرار می گیرد تکاثر اقتصای است که همواره رسیدگی به آن مورد توجه رهبر معظم انقلاب قرار گرفته است.

فرد متکاثر موضوع ربا، احتکار، گران فروشی، کم فروشی و … را عادی می پندارد در حالیکه این موارد گناهان اقتصادی هستند و در واقع شاخ و برگ درخت تکاثر محسوب می شوند، در نتیجه می توان تکاثر را به عنوان سرچشمه بسیاری از گناهان اقتصادی یا به تعبیر امروزی، جرائم اقتصادی نامید.

از منظر امام‌ خمینی (ره) الگوی اقتصادی در نظام اسلامی نه به الگوی سرمایه‌داری نزدیک می‌شود و نه همسان با الگوهای کمونیستی تلقی است.

رهبر فقید جمهوری اسلامی ایران در این‌ خصوص می‌فرمایند: اسلام با سرمایه‌داری ظالمانه، بی‌حساب و محروم‌کننده توده‌های تحت ستم و مظلوم موافق نیست، بلکه آن را به ‌طور جدی در کتاب و سنت محکوم می‌کند چرا که این امر را مخالف برقراری عدالت اجتماعی می‌داند.

مبنای عملی نظام سرمایه داری در تعارض با مفاد قانون اساسی است

ابراهیم رزاقی در گفتگو با خبرنگار ما در این رابطه اظهار کرد: تغییر ساختاری که در اقتصاد، نگاه اقتصادی و فرهنگ که کاملا به اقتصاد وابسته است سبب گسترش رباخواری و تکاثر در اقتصاد ایران شده است.

کارشناس مسائل اقتصادی عنوان کرد: در اقتصاد سرمایه داری و اتخاذ سیاست های تعدیل اقتصادی، بروز تکاثر امری عادی محسوب می شود چرا که بانک ها در اختیار عده ای خاص قرار دارند.

وی افزود: مبنای تئوری و عملی نظام سرمایه داری که توسط آمریکا تبیین شده دستیابی به حداکثر سرور، ثروت و شادی است، این مبنا در نقطه مقابل آنچه که در قانون اساسی ما آمده قرار دارد.

رزاقی بیان کرد: برای تحقق این امر ۴ اصل در سیاست های تعدیل اقتصادی دولت سازندگی در نظر گرفته شد، خصوصی سازی یکی از این اصول بود که تنها به ثروتمند کردن عده ای خاص در کشور منجر شد حال آنکه تاکنون اثر چندانی از مفید بودن آن در اقتصاد مشاهده نشده است.

این استاد اقتصاد یادآور شد: تثیبت مزد و حقوق به عنوان یکی دیگر از پایه های سیاست تعدیل اقتصادی با هدف فقیر کردن میلیون ها نفر صورت گرفت، در مراحل ابتدایی که مسئولان وقت بر وجود حداکثر سود در سرمایه داری صنعتی اشاره داشتند، آزادی بازار داخلی و خارجی مطرح شد.

وی ابراز کرد: در این نوع سیاست دولت با دخالت در بازار سعی در کسب سود بیشتر دارد حال آنکه ضمن دریافت مالیات، از سودهای حاصله هم بهره مند می شود، نگه داری خانه های خالی و کسب درآمد از این طریق یکی از مثال های این بخش است.

 مشکل اقتصاد ایران سرمایه داری غیر مولد و وابسته به نفت است

رزاقی ادامه داد: بر خلاف تجاربی که ملت ایران پیش از این کسب کرده بود، مسئولان واردات و بازارهای خارجی را بهترین راهکار برای تامین نیاز داخل در دستور کار قرار داده تا در ظاهر به طبقات پایین جامعه کمک شود.

کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: نتیجه این دیدگاه واردات کالاهای اساسی از طریق فروش نفت با دلار ارزان و فروش آن با اختلاف چندین برابری در بازار بود که تنها فشار را بر مردم افزون کرد.

وی تاکید کرد: در حال حاضر ما جزئی از اقتصاد سرمایه داری حاکم بر دنیا آن هم از نوع سرمایه داری غیر مولد و خام فروش هستیم که با فروش نفت و فرآورده های پتروشیمی نیاز های خود را برطرف می کند.

شرایط کنونی اقتصاد، حاصل تفکر مدیران چشم انتظار رابطه با آمریکا است

این استاد اقتصاد افزود: شرایط کنونی حاکم بر اقتصاد کشور شامل فقر و بیکاری نتیجه تفکر مدیرانی است که نگاه به اقتصاد کشورهایی همچون آمریکا دارند در حالیکه کشورهایی همچون آلمان و ژاپن با وجود عقب افتادگی صنعتی که داشتند به نفع تولید ملی با اتخاذ مالیات های سنگین بر واردات تولید کنندگان را حمایت کردند.

رزاقی اظهار کرد: رشد روز افزون اقتصاد سرمایه داری سبب گسترش طبقه اشرافی در کشور شده است و مدیران عامل این نوع سیاست تنها به دنبال جلب نظر غرب و سلطه آنان بر ایران هستند و تا پای نابودی ایران برای تحقق آن ایستاده اند.

وی گفت: مسئولان طرفدار اقتصاد سرمایه داری در مدت مدیریت خود متاسفانه نمایندگان مجلس را با خود همراه کرده و اقدامات تخریب گرایانه خود را با تائید در هیئت دولت روانه مجلس کرده تا تصویب شود، دولت به تعهدات خود عمل نمی کند و مجلس هم استیضاح نمی کند.

وعده های دروغین دولتی امید به آینده را به حاشیه برده است

کارشناس مسائل اقتصادی خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی امید اندکی برای ملت ایران باقی مانده حال آنکه وعده های دروغ و فضا سازی ها شرایط را سخت تر می کند.

رزاقی عنوان کرد: ملت ایران از ابتدای انقلاب تاکنون با دشمنی های زیادی از سوی کشورهای استعمارگر مواجه بوده، جنگ تحمیلی در ابتدای انقلاب، جنگ اقتصادی و فرهنگی کنونی نمونه بارزی از این دشمنی ها با هدف براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران بوده است.

وی تاکید کرد: اکنون وقت آن رسیده مسئولان گامی به سمت مردم برداشته و بدون امید به برقراری ارتباط با غرب در جهت تامین رفاه اجتماعی، ایجاد اشتغال و بهبود وضعیت اقتصاد کشور حرکت کنند و بدانند در این راه مردم همواره حامی آن ها خواهند بودند.

اختلاس  و رانت های میلیاردی نمود تکاثر اقتصادی در ایران هستند

این استاد اقتصاد ادامه داد: در پس همه مشکلات اقتصادی آنچه در کشور ما مغفول مانده توجه به بحث تکاثر اقتصادی است، اختلاس های میلیاردی، رانت های سنگین و کلاهبرداری های متعدد گوشه ای از این تکاثر است که با هدف زیاده خواهی و طمع در مال اندوزی رخ می دهد.

رزاقی در پایان خاطرنشان کرد: به عبارت دیگر می توان گفت تکاثر در اقتصاد منبع بسیاری از جرائم اقتصادی در کشور است، در جریان وقوع این جرائم فقرا روز به روز فقیرتر و قشر ثروتمند جامعه غنی تر می شود، حال آنکه در این پدیده شکاف اقتصادی به دره ای عمیق میان دو قشر فقیر و غنی تبدیل می شود.

تکاثر در متون دینی به طور کلی مورد نکوهش قرار گرفته است، در آیات و روایات تاکید کلی در خصوص اعتدال و میانه روی وجود دارد و هر چیزی که فضای اعتدال را بشکند در این فرهنگ نفی شده است، تکاثر نیز از چند جهت این فضای اعتدال را بهم می زند.

جایگاه رباخواری در قرآن کریم هم ردیف جنگ با خداوند است

حجت الاسلام احمد شیخ بهایی در خصوص تکاثر از منظر دین به خبرنگار راه آرمان گفت: رباخواری یکی از مسائلی است که در جوامع بشری رواج دارد و به دلیل شباهتی که به تجارت صحیح دارد باعث شده تا بسیاری از جوامع بشری متوجه خطر آن نشوند.

استاد درس خارج فقه در کرمان مطرح کرد: اسلام همواره به این مسئله حساسیت نشان داده و با جدیت بالا بر تحریم آن تاکید دارد، این حرام در قرآن کریم در ردیف جنگ با خداوند و رسول اکرم (ص) قرار دارد حال آنکه رباخوار به انسانی تشبیه شده که تعادل خود را از دست داده است.

وی افزود: اکنون که در دنیا مسئله اقتصاد نوین مطرح است، تشخیص ربا به مراتب سخت تر شده به گونه ای که فقهای جهان اسلام باید در این خصوص اظهار نظر کنند.

حجت الاسلام شیخ بهایی ابراز کرد: در نظام جمهوری اسلامی ایران که بر پایه اسلام و قوانین آن پایه گذاری شده است باید نظارت ویژه ای بر این مسئله داشته باشند، همراه تاکید رهبر معظم انقلاب بر حذف معاملات ربوی در اقتصاد کشور بوده و نباید ردپایی از آن در نظام اقتصادی ما باقی بماند.

این کارشناس مسائل مذهبی یادآور شد: از این جهت تلاش هایی برای حذف ربا از اقتصاد ایران صورت گرفته اما این اقدامی است که نیازمند کارشناسی بیشتر و ایجاد هماهنگی بین حوزه های علمیه، مراکز دانشگاهی، مراکز اقتصادی دولت، مجلس و سایر نهادها است.

رواج اشرافی گری به دنبال همه گیری تکاثر در اقتصاد

وی در خصوص تکاثر در اقتصاد بیان کرد: تکاثر از ریشه کثر به معنی کثرت و زیاده خواهی است که معادل امروزی آن اشرافی گری است بدین معنی که افرادی به دنبال جمع آوری ثروت از هر طریقی و استفاده از آن به هر طریقی هستند.

حجت الاسلام شیخ بهایی تصریح کرد: در اسلام رقم مشخصی برای ثروت در نظر گرفته نشده است اما از نظر کیفیت دارای حد و مرز است، به عبارت دیگر می توان گفت در مسیر تحصیل ثروت باید از راه های شرعی و قانونی استفاده کرد حال آنکه استفاده از آن در مسیر درست هم حائز اهمیت است.

استاد درس خارج فقه در کرمان ادامه داد: انسان نه در جذب سرمایه و نه در خرج آن آزاد نیست بدین معنی که نباید تخطی از قانون صورت گیرد، در غیر این صورت همه در انتخاب کسب و کار با رعایت حدود الهی آزاد هستند.

وی ابراز کرد: اسلام کسانی را که به دنبال تکاثر و جمع آوری پول های باد آورده از راه اختلاس، دزدی، کلاهبرداری، دور زدن قانون و همکاری با دشمن هستند و از آن ها برای ترویج اشرافی گری و کاخ نشینی استفاده می کنند و هیچ توجهی به قشر فقیر و مستمند جامعه ندارند، به شدت مذمت می کند.

دستگاه حاکمیتی موظف به تصویب قوانینی برای محدود کردن دست سودجویان است

حجت الاسلام شیخ بهایی تاکید کرد: دستگاه حاکمیتی موظف است قانون ها را به گونه ای تدوین کند که راه سوء استفاده بسته شده و قانون هایی که تصویب می شوند با نظارت دقیق اجرا شوند علاوه بر آن با افرادی که با اقدامات خود نظام اقتصادی کشور را دچار تزلزل می کنند، برخورد شود.

این کارشناس مسائل مذهبی در ارتباط با راهکارهای مقابله با تکاثر در نظام اقتصادی افزود: طراحی و تدوین قوانین کاربردی و به روز، تربیت مجریان قوی، نظارت دقیق و مجازات خاطیان باید به شدت پیگیری شود حال آنکه در کنار آن آموزش نقش کلیدی دارد، از صدا و سیما و رسانه ها به عنوان دانشگاه عمومی در تحقق این مسئله استفاده کرد.

وی گفت: حضور گروه های جهادی در مقابله با بحران ها یک ابتکار ایرانی، اسلامی است، از این رو در ارتباط با ایجاد تحول در اقتصاد هم باید به گونه ای عمل کنیم که بتوانیم الگویی را ارائه دهیم تا با اجرای آن علاوه بر تحقق رفاه عمومی و عدالت اجتماعی، مانع گسترش کسب و کارهای مورج تکاثر در اقتصاد شویم.

بستن راه های نفوذ سودجویان و کوتاه کردن دست آنان از بین المال می تواند به واسطه تصویب قوانینی در مجلس، راهکاری برای برقراری عدالت اجتماعی و کاهش فاصله طبقاتی در جامعه باشد.

سیستم بانک داری در اقتصاد ایران مروج رباخواری است

محمد مهدی زاهدی در تشریح تکاثر اقتصادی از دیدگاه قانون در گفتگو با خبرنگار ما اظهار کرد: برخی از مباحث پیش از آنکه به قانون باز گردد به شرع مرتبط است، در جایی که شرع به صراحت در ارتباط با مسئله ای اظهار نظر کرده و آن را حرام دانسته، ضرورتی ندارد قانون بر حرام بودن آن تاکید کند.

نماینده مردم کرمان و راور در مجلس مطرح کرد: قانون برای آن حرام بر اساس نظر شورای نگهبان جرم تعیین می کند به عنوان مثال تعیین می کند اگر شخصی رباخواری کند به چه میزان هزینه شامل جریمه نقدی، زندان و.. پرداخت کند.

وی افزود: این قانون هم اکنون نیز در کشور وجود دارد، اما متاسفانه سیستم بانکی ما به نوعی مروج رباخواری است، در حالیکه نام آن سیستم بانک داری اسلامی است.

زاهدی عنوان کرد: بانک ها با اعطا وام های متعدد با سودهای کلان و یا اختصاص سودهای بیش از ۲۰ درصد به سپرده های مردم بر رباخواری تاکید دارند حال آنکه ما در گام نخست برای تحقق بانک داری اسلامی باید سیستم بانکی خود را به سمتی هدایت کنیم که نه سودهای کلان را از مردم بگیرد و نه از این سودها به مردم بپردازد.

برقرای تعادل میان دریافت سود و سپرده، گام موثری در راستای کاهش نرخ تورم

نماینده مردم کرمان و راور در مجلس بیان کرد: برقراری تعادل میان دریافت سود و اعطای آن به سپرده ها می تواند گام موثری در راستای کاهش نرخ تورم در اقتصاد باشد.

وی تاکید کرد: در خصوص برخورد با رباخواری، ویژه خواری و تکاثر در اقتصاد کشور می توان گفت که مشکل قانونی وجود ندارد بلکه مشکل در اجرا و شیوه های عملیاتی است.

نقدینگی خارج از سیستم بودجه عامل بروز تکاثر در اقتصاد

زاهدی در ارتباط با عملکرد ربا گونه بانک ها در سالیان اخیر یادآور شد: این مسئله پیچیدگی های خاص خود را دارد و می توان گفت که این پیچیدگی به این علت است که  نقدینگی کشور ما خارج از سیستم بودجه قرار دارد.

نماینده مردم کرمان و راور در مجلس گفت: به عنوان مثال در بودجه سال ۹۹ که میزان آن حدود ۴۵۰ هزار میلیارد است ۵ برایر آن یعنی حدود ۲هزار و ۲۵۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی خارج از سیستم بودجه دولت وجود دارد.

وی ابراز کرد: این نقدینگی خود به تنهایی یکی از مهم ترین عوامل ایجاد تورم در کشور محسوب می شود، به جای آنکه این پول وارد چرخه تولید کشور شده و به دنبال آن اشتغال زایی ایجاد شود به بازارهای دیگری همچون مسکن، خودرو، طلا و ارز وارد می شود.

زاهدی ادامه داد: ماهیت این بازارها حباب گونه است به صورتی که افزایش قیمت خود را به شکل نامناسبی نمایان می کند و سبب فراهم شدن زمینه ای برای دریافت سودهای بادآورده توسط برخی افراد می شود حال آنکه در این بین نیز برخی متضرر می شوند.

نماینده مردم کرمان و راور در مجلس تصریح کرد: به عنوان مثال در یک بازه زمانی قیمت دلار به ۱۷ هزار تومان رسید و بعد از مدتی این قیمت به ۱۲ هزار تومان نزول پیدا کرد، آیا مشخص شد چه افرادی در این بین سود بردند؟

هیچ کدام از بازارها در ایران مولد کار نیستند

وی اظهار کرد: هیچ یک از این بازارها مولد کار نیستند، به تولید کشور کمک نمی کنند بلکه در فضاهای کاذب اقتصادی شرایط را برای افزایش تورم فراهم می کنند، در این شرایط بانک ها با سو استفاده از گردش این نقدینگی اقتصاد کشور را به چالش می کشانند.

زاهدی افزود: راهکار این مسئله جلوگیری از انباشت نقدینگی است حال آنکه دستگاه حاکمیت متشکل از هر سه قوه مجریه، مقننه و قضائیه باید با جدیت در مقابل آن ایستادگی کنند.

نماینده مردم کرمان و راور در مجلس در پایان خاطرنشان کرد: لازم است که مجلس آینده زمان مناسبی برای این موضوع در نظر گیرد و مسئله شبه ربایی که گریبان گیر سیستم بانکی ما است، مرتفع شود.

به گزارش راه آرمان، پدیده تکاثر ممکن است همیشه چهره واقعی خودش را نشان ندهد، اما ساختار سیاسی و اقتصادی در کشور به گونه ای تعبیه شده که زندگی متوسطی را برای اکثریت مردم جامعه فراهم کرده است.

در شرایطی که مردم جامعه بی خبر از رواج تکاثر هستند، مجموعه ای متشکل از افراد ثروتمند متکاثر، برای اکثریت مردم تصمیم می گیرند و جریان های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و … را به سود خود هدایت می کنند.

مهم ترین رسالت و هدف پیامبر اسلام (ص) و دیگر پیامبران در بعد اجتماعی، اجرای عدالت و تکریم انسان ها بوده است، در دیگر سوی این میدان نیز رواج پدیده فقر انسان ها را از تکریم بازداشته است، این مسئله مهم ترین تعارض فقر با هدف رسالت است که باید به آن توجه کرد.

انتهای پیام/

برچسب‌ها: 

دیدگاه شما

آخرین اخبار