به گزارش پایگاه خبری جهادپرس، عطا بهرامی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا، در مورد اینکه چرا بانکها مصوبه دو سال پیش شورای پول و اعتبار در مورد نرخ سود بانکی را از اول اردیبهشت امسال به صورت دقیق اجرایی کردند و اجرای این تصمیم چه تاثیراتی بر اقتصاد ایران بر جای میگذارد، اظهار کرد: قبلا بانکها یک رقابت منفی با هم برای جذب منابع داشتند که با پرداخت سود بیشتر میخواستند سپرده بانکی بیشتری جذب کنند.
وی افزود: بانک٬ها به تازگی متوجه شدند که نمیتوانند نرخ سود سپرده بالا پرداخت کنند زیرا پولهای سپرده را به سمت غیر از پرداخت وام تسهیلات بردند که یا دارایی مانند مسکن خریدند و یا وامهای کلان دادند که سوخت شده و به بانک برنمیگردد مجبور شدند به سراغ منابع بانک مرکزی بروند.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: بانک مرکزی با مدیریت و میدانداری، به بانکها اعلام کرد نرخ سود سپردههایی خودشان را کمتر کنند تا بتوانند انجام تعهدات رهایی یابند.
چرا نرخ سود تسهیلات کم نشد؟
بهرامی با اشاره به کاهش نرخ سود سپرده بانکی تصریح کرد: منطق این تصمیم این است که نرخ سود تسهیلات هم کاهش یابد ولی بانکها در مورد نرخ سود وام هیچ صبحتی نکردند نرخ سود همچنان با نرخهای بالا و عجیب و غریب ۲۵ الی ۲۸ درصد است و فقط سود سپردهها را کاهش دادند.
وی در مورد اثر کاهش نرخ سود سپرده، گفت: این اقدام باعث میشود خیلی از وجوه از بانک خارج به سمت بازارهای سفته بازی و جایگزین برود که الان بازار سهام منابع را جذب میکند و دولت عملا کاری انجام داده که مردم بیشتر به سمت بازار سرمایه سوق پیدا کنند و پولهای خود را به آنجا ببرند.
رشد بورس حبابی است
این کارشناس اقتصادی رشد بازار سرمایه را حبابی دانست و افزود: قیمت سهام شرکتها به صورت حبابی در بورس بالا میرود و مردم امروز سهامی را خریداری میکنند که بعدا نمیشود فروخت و یک سقوط سنگین در انتظار بورس است که حتما رخ خواهد داد و این اتفاق اجتناب ناپذیر است و دولت به رشد قیمتها در بازار سرمایه دامن میزند.
بهرامی تاکید کرد: دولت با بازی که با نرخ ارز و نرخ سود سپرده بانکی انجام میدهد باعث شدت بخشیدن استقبال مردم از بازار سهام و هجوم نقدینگی به بورس میشود که اثری در بخش واقعی اقتصاد و تولید ندارد زیرا پول وارد شده به بازار سرمایه وارد تولید نمیشود و صرف افزایش قیمت سهام خواهد شد از سوی دیگر برای تولید تسهیلات با نرخ سود پایین مهم است.
به گفته وی؛ به طور کلی کاهش سود بانکی خوب است البته نه با تدابیری که دولت اندیشیده و سود سپرده و تسهیلات هر میزان پایین باشد میزان خلق پول هم از سوی نظام بانکی کاهش پیدا میکند، زیرا بانکها هماکنون ۴۰۰ میلیارد در طول روز خلق پول میکنند که نقدینگی ۲۵۰۰هزار میلیارد تومان حاصل آن است که باعث زلزلهای در اقتصاد خواهد شد که نمونههای آن را در چند سال گذشته مشاهده کردیم.
این کارشناس حوزه پول و بانک با بیان اینکه نرخ بهره بانکی باعث افزایش رشد تورم میشود، اضافه کرد: همه گرفتاریهای اقتصاد ایران زمانی آغاز شد که در سال ۹۱ نرخ سود سپردههای بانکی را افزایش دادیم و دولت آقای روحانی هم به آن وضعیت شدت داد و نرخ سود را باز هم بالا برد که حاصل آن وضعیت پیشرو است. حتی زمانی که نرخ تورم زیر ۱۰درصد رفت دولت آقای روحانی اجازه کاهش نرخ سود بانکی را نداد و حتی زیر بار کاهش نرخ سود نرفتند تا این بمب گذاری در اقتصاد متوقف شود.
انتهای پیام
دیدگاه شما